En krubba med ett himmelsk ljus, i ett stall

Lägg dit han igen!

Advents- och julhälsning 2019 från vikarierande kyrkoherde Lennart Backlund

”Jul, jul strålande jul, glans över vita skogar.” Det är väl så vi ofta tänker när vi ser fram emot julen. En vit jul, marken täckt av snö och vinternatten som lyses upp av snöns bländande vithet.

Så är det ju alltför sällan här hos oss på västkusten. Istället är det ofta någon plusgrad, regnet hänger i luften och vinden blåser. Oavsett hur vädret blir så kommer julen varje år. Vi pyntar, lagar den goda julmaten, köper kanske en gran och tar in den. Det är många som samlar släkt och vänner för att glädjas och njuta av varandras värme.

En gång vid ett dopsamtal frågade jag mamman varför vi firar jul. Hennes svar gjorde mig kanske inte överraskad men ganska bekymrad. Hon svarade: ”Jag tror det är något med tomten, men jag är inte riktigt säker”.

En präst hade gudstjänst med julkrubba för barn och familjer. Han berättade inlevelsefullt om Josef, Maria, herdarna, djuren och stallet. Så tog han Jesusbarnet, som låg i krubban och sa: ”Nej, honom behöver vi inte ha med i stallet”. Då var det en liten kille som reste sig och ropade: ”Lägg dit han igen!” Det kanske vi behöver höra lite till mans: Lägg dit han igen. Vi behöver allt det där fina kring julen. Vi behöver det både för oss som är lite äldre, men också för att föra julens traditioner vidare till våra barn och barnbarn.

Men allt det fina omkring julen är ändå bara som ramen omkring en tavla. Tavlan som föreställer ett ungt par, Josef och Maria, och deras barn i den enkla krubban. Herdarna på ängarna utanför Betlehem får av änglarna höra vem han är som ligger där i krubban: Er är född en Frälsare.

Det betyder att den Gud som håller himmel och jord i sin hand vill komma till både dig och mig för att ge oss en grund att stå på i våra liv. Vill ge oss en mening, trygghet och ett hopp.
För att vi skall få veta mer om vad det betyder så ringer kyrkans klockor inte bara nu i jul utan varje söndag, och sjunger ut över både Gråbo och Sjövik: Kom och var med.

När jag nu vill önska en GOD JUL så önskar jag att allt det fina i ramen kring tavlan finns med för dig till jul: familj, vänner, julmat och glädje. Men även om du inte har det, så finns ändå alltid det viktigaste i tavlan där: Barnet i krubban, en hälsning från Gud själv till oss alla.

Lennart Backlund, vikarierande kyrkoherde

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.