Ett mjölkpaket mot en mörk bakgrund

Hållbarhet för insidan

Nyhet Publicerad

Hälsning från prästen Alexander Dahlquist. Texten är en artikel från tidningen Ljusbäraren våren 2023.

Extra lång hållbarhet. 
Så stod det på mjölkpaketet i församlingshemmets kylskåp en trist och grå måndag. Jag öppnade den och hällde upp i teet. Det skar sig, för mjölken hade blivit dålig under jullovets två veckor. 
Ironiskt kan man tycka, den extra hållbarheten gällde visst bara om förpackningen var oöppnad. Det fick bli en ny kopp te, utan mjölk. 

I januari översköljdes jag av information om hur man skulle få ekonomin att hålla under årets fattigaste månad. Det var spartips från elbolaget, billiga matrecept från butiken, träningstips för den som lovat att komma i form, tips som skulle hjälpa till så man höll längre än de första tre veckorna. Men inga tips om hur man ökade hållbarheten för insidan, själen om du så vill. Några sådana tips fick jag inte. 

Hur gör vi för att orka, för att hålla ut när livet runt omkring oss inte ger energi utan tvärtom visar på mänsklighetens alla möjliga utmaningar? Kort sagt, finns det ett hopp som bär igenom krig, klimatkatastrof och trista gråa vinterdagar när våren känns långt borta? 

Jag tror det. Och varje gång jag kliver in genom portarna till våra två kyrkor blir jag påmind om det. Kyrkorna står där som tecken på Guds närvaro i vår omgivning. De vittnar om alla de människor som sökt sig dit före oss för att finna hopp. 

Hopp om ett gott liv tillsammans med den partner man snart skall säga ja till. 
Hopp om Guds beskydd för det barn som snart skall döpas. 
Hopp om att en gång, i himlen, få möta den som nu skall begravas. 
Hopp om kraft till vardagen för de som besöker söndagens gudstjänst. 

Hopp, det är något annat än optimism, att enfaldigt säga till sig själv: det blir bättre. Hopp är att lita på att den Gud som skapat allt och i Jesus Kristus besegrat döden, han bryr sig om mig. Han tar mig vid handen och slår följe med mig genom livet. Han bär mig när jag är svag och han delar livets alla glädjeämnen och sorger. Det hoppet är det som ger kyrkan hållbarhet. Och den hållbarheten blir inte sämre om man öppnar kyrkans portar, tvärtom. Det är främst där man kan få tag i det hoppet.

Välkommen in i kyrkan, som byggnad och som gemenskap. Här försöker vi hålla hårt i hoppet som bär.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.