Mor och dotter, Erika och Klara, framför öppna spisen i ett vardagsrum.
Foto: Alexander Dahlquist

Före Kalle Anka sjunger Klara i kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Intervju med mor och dotter, Erika och Klara, om deras julfirande i Östad församling. Artikel i Informationsbladet vintern 21/22.

Hur firar du jul? Jag tog med mig frågan hem till Klara och hennes mamma Erika,
båda aktiva körsångare i Östad församling.

Efter förra årets minst sagt annorlunda jul är vi nog många som hoppas på, och längtar efter en vanlig jul.
– För att det ska bli en riktigt bra jul så vill jag ha snö, säger Klara, 9 år. Snön gör jättemycket för att det ska bli mysigt och fint, men julen kan vara mysig även utan snö.

Klara fortsätter att berätta om vad hon gör en vanlig julafton. På morgonen skyndar hon sig ner till granen, som under natten fått paket under sig. Det luktar jul i hela huset och det är fullt av julpynt och ljusstakar. Redan före frukost öppnas några paket, sedan följs dagen av mat, släktingar som kommer på besök och Kalle Anka innan kvällens stora paketöppning.

-Vad brukar du göra innan julmaten och Kalle?
Klara tittar på mig och sedan på mamma Erika, som ger en ledtråd: ”Brukar du inte sjunga någonstans på julafton?”
– Just det, utbrister Klara. Vi går till kyrkan och sjunger och lyfter fram alla gubbarna till stallet.
– Det har blivit en tradition, säger Erika, att vi är med i julaftonskören och går till kyrkan klockan elva på julafton.

Traditionen med julkör startades av kantor Sofia Oltéus för flera år sedan, och i den är både barn och vuxna välkomna. Körens sånger och de gemensamma psalmerna ramar in julevangeliet, som är centrum i gudstjänsten, som numera kallas för Samling kring krubban. För det är där gubbarna, som Klara nämnde, kommer in. Figurerna i församlingens julkrubba ställs på plats allt eftersom de gör entré i berättelsen om den allra första julen. Det görs lite olika från jul till jul, men syftet är detsamma – att berätta varför vi firar jul.

-Vilka sånger brukar vara med?
Klara och Erika har firat jul fler gånger än jag i Östad kyrka ...
– Go Tell it on the Mountain, svarar Erika snabbt och Klara fyller på med Himlen kom till oss. Fler sånger kommer vi inte på just nu, kanske beror det på att det förra året, under pandemin, inte blev någon julkrubba. Inte på riktigt. Istället spelades krubban in ett par dagar före jul och släpptes via Youtube.

– Och vi firade jul utomhus med släkten istället för inne, berättar Klara. Runt grillen. Det var ju en bra lösning, konstaterar jag, även om jag föredrar en jul inomhus, efter besöket i kyrkan.

– Jag ska fira jul i kyrkan till jag blir 78, säger Klara. För det är jättelångt dit.
Det låter som en bra plan. Jag hoppas att vi blir många som firar jul tillsammans i kyrkan i år.

Text och foto: Alexander Dahlquist

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.