Dop av unga och vuxna

Det är aldrig försent att döpas! Som tonåring och vuxen bestämmer du själv hur du vill ha det med Gud. Läs mer om hur dopet går till och vad medlemskap i Svenska kyrkan innebär.

I Svenska kyrkan kan du döpas oavsett ålder. När du döper dig som ung eller vuxen så bestämmer du själv hur du vill ha det med Gud. Du kan bara döpas en gång.

Som döpt blir du automatiskt medlem i Svenska kyrkan och är då med och stöttar allt det som din församling gör. Några exempel är grupper för småbarn och föräldrar, ungdomsgrupper, stöd för människor i sorg, arbete bland äldre, ensamma eller utstötta, gudstjänster, dop och begravningar.

När du är döpt kan du bli fadder till någon som ska döpas, och som medlem kan du gifta dig i Svenska kyrkan och vid livets slut få en begravning i kyrkan.

Hur går vuxendopet till?

Dopet sker oftast i kyrkan och du kan bjuda in din familj och vänner som du vill ska vara med. Du som döps behöver inte ha några speciella kläder men ibland väljer man att klä sig i vitt.

Dopet inleds med en psalm som du själv har valt. Därefter får du säga ditt namn och svara ja på frågan om du vill döpas. Sedan öser prästen vatten på ditt huvud tre gånger med orden ”i Fadern, Sonens och den helige Andes namn”. Dopet avslutas med bön och sång.

Dopkalas

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt. I samband med dop kan ni gratis använda Stora Lundby kyrkstuga eller församlingshemmen i Gråbo eller Östad för dopkalas. Ni bokar lokal hos kanslisten.

Frågor? Boka tid?

Hör av dig till någon av prästerna nedan om du undrar något mer, och till kanslisten för att boka tid för dop. Om du vill ringa så är det telefontid tisdag-fredag kl 9-15.

Anette Bokhede

Kanslist, Ekonom