Foto: Fredrik Lundstedt

Bussresa till Vadstena

Den 27-28 september med Stora Lundby och Östad församlingar

Pittoreska Vadstena

Nu följer vi i den heliga Birgittas fotspår och besöker
både klostret, slottet och klosterkyrkan!

Här befinner du dig mitt i historien, bland slott, borggård, kloster och medeltida byggnader. Den mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande. Här möts dagligen ortsbor, pilgrimer, turister, företagare och nunnor. Den lilla staden vid Vätterns strand fascinerar och skapar en unik miljö och atmosfär. Folkungaättens palats byggdes redan på 1260-talet och blev under 1300-talet en del av Birgittasystrarnas första kloster. År 1400 fick Vadstena sina stadsprivilegier. 1430 invigdes Klosterkyrkan och klostret fick allt större kulturell och ekonomisk betydelse. Gustav Vasa påbörjade byggandet av Vadstena slott år 1545 och 1595 stängdes klostret som en följd av reformationen. En promenad genom staden tar dig genom flera århundradens historia och arkitektur, men också många mysiga unika butiker och trevliga matställen.

Nu är det dags för oss att ta en tur till denna stad där den Heliga Birgitta verkligen hade sitt säte. För oberoende av om hennes vägar gick via Stora Lundby kyrka den gång hon skulle ta sig till Rom var det i Vadstena hon grundade sitt kloster.

Program:

Fredag 27 september

• 15.30 Avfärd Östad kyrka
  • 16.00 Avfärd Stora Lundby församlingshem
  • 20.00 Middag på folkhögskolan

Gemenskapsskapande program

Lördag 28 september

• 07.30 Frukost
  • 08.30 Mässa på pilgrimcentrum
  • 09.30 Guidad visning på klostermuséet
  • 11.00 Guidad visning på slottet
  • 12.00 Tid för egen lunch och fritt strövande i staden
  • 15.00 Klosterkyrkan och guidning av Björn Nilsson
  • 16.30 Middag i Rådhuskällaren
  • 17.30 Avfärd hemåt
  • Ca 20.30 Hemma i Stora Lundby
  • Ca 21.00 Hemma i Östad

Kostnad: 1100kr/person.
I kostnaden ingår bussresa, del i dubbelrum, frukost, 2 middagar och inträde plus guidning av klostret, slottet och klosterkyrkan.

Ungdomspris: 500kr om du är under 20 år och aktiv i våra ungdomsverksamheter.

Enkelrum: 1500kr (eget dubbelrum) kan endast erbjudas om det blir rum över. meddelas efter den 22 augusti.

Anmälningsförfarande

Anmälan senast torsdagen den 22 augusti till:
Församlingsexpeditionen 0302-49 61 00
(telefontid måndag-fredag kl. 10-12)
storalundbyostad@svenskakyrkan.se

Kostnaden betalas vid anmälan:
Kontant eller via swish 123 477 67 79

Efter den 22 augusti är anmälan bindande, pengarna återbetalas endast vid uppvisande av läkarintyg.

Uppge vid anmälan
• Ditt namn och telefonnummer
• Namn och telefonnummer till en anhörig
• Påstigningsplats