Pappa som kysser sitt spädbarn. Text: Du är aldrig ensam! Puss, Pappa

Barndop

Doptider i kyrkorna, information om hur dopgudstjänsten går till och annat som kan vara bra att veta som förälder.

Så här går det till

Dopet sker i Stora Lundby eller Östad kyrka, antingen i en särskild dopgudstjänst eller i gudstjänsten på söndagen kl 11. Vi ordnar dopgudstjänster två lördagar i månaden i båda kyrkor.

På gudstjänsten är den första bänken reserverad för dopfamiljen. I Stora Lundby kyrka kan barn som är med på dopet få utrymme att leka i ett rum längst bak i kyrkan om de vill.

Vi har dopklänning till utlåning för barn som är upp till ett år.

Någon vecka före dopet tar prästen kontakt med er för att boka in ett dopsamtal, ett tillfälle när ni möts och pratar om dopet, både om vad det innebär och praktiskt detaljer som val av musik, psalmer osv.

Du kan boka doptid här på webben eller via vår kanslist på mejl eller telefon. Vi har telefontid måndag-fredag kl 10-12.

Titta gärna på filmen "Lillebrors dop i kyrkan" (cirka 1 minut) - själv eller tillsammans med barn i din närhet som är nyfikna på vad som händer när någon döps.

Dopkalas

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt. I samband med dop kan ni gratis använda Stora Lundby kyrkstuga eller församlingshemmen i Gråbo eller Östad för dopkalas. Ni bokar lokal i samband med webbokningen av dopet eller direkt hos kanslisten.

Ett litet barn doppar sina händer i en dopfunt.

Boka dop på webben

Nu kan du själv boka tid för dop och lån av eventuell dopklänning och lokal för dopkalas. Du kan också boka genom att kontakta expeditionen via mejl, telefon eller besök.

Frågor?

Mer information om dopgudstjänsten, hur man väljer faddrar, förslag på psalmer och musik på dopgudstjänsten och en bra checklista inför dopet finns i den här foldern (pdf):

Dopbroschyr - svar på dina frågor om dopet

Har du fler frågor runt dop? Hör av dig till någon av prästerna nedan.

Hand som häller vatten på en ung planta.

Dop

Vem som helst kan döpas. Oavsett ålder. Oavsett bakgrund. Oavsett livssituation. Välkommen in i en större gemenskap!

Kyrkstugan, interiör.

Lokaler för uthyrning

Kyrkans samlingslokaler går bra att använda för såväl dopkaffe som minnesstund.

Pysseldags med handfärger för vuxen och barn

Barn och föräldrar

Pyssla, sjunga, spela och leka - det finns mycket att göra i Stora Lundby och Östads församlingar. Vi har grupper och aktiviteter både för små och stora barn och fungerar även som ett forum för föräldrar att träffas, fika och prata.

Förskola

Kyrkans förskola Hjärtat finns i församlingshemmet i Gråbo. Vi har många anställda och en personlig omsorg om barnen.