Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Praktikantprogrammet

Hösten 2017 reste fyra personer till Tanzania. Tre som praktikanter och den fjärde för att tydliggöra stiftets vänskap med norra stiftet i Tanzania. Lär mer om dem och praktikantprogrammet här nedan.

Emma Berglund, Joakim Friberg, som ska stärka vänstiftsrelationen, Theodor Åsblom, Kajsa Sedergren Bild: Ulrica Robsarve

Kajsa Sedergren, 21, Nacka församling

Vad har du gjort tidigare?
Tidigare har jag arbetar i småbarnsgrupp på en waldorfförskola, och som forskningsassistent på allergiforskningen för barn på KI. Under senaste hösten och våren har jag varit i Sydafrika och arbetat som volontär med barn och ungdomar.

Varför sökte du till praktikantprogrammet?
Jag är mycket intresserad av internationella frågor och såg praktikantprogrammet som en möjlighet att få ökad förståelse både för Tanzania som land, men även för det arbete som svenska kyrkan bedriver där nere.

Vad kommer du att göra på plats i Moshi?
Jag kommer att assistera i arbetet på Agape Learning Center med bland annat engelskakurser, bibelstudier på engelska och på deras förskola. Jag kommer även att åka runt till olika projekt som stiftet har och hjälpa till där det finns behov. Samt följa upp tidigare projekt. Det går att följa resan genom vår blogg.

Vad har du för förväntningar på praktikperioden?
Att jag ska få lära mig mycket nytt, få mitt medvetande vidgat av de människor jag möter, och få möjlighet att bidra och hjälpa till så att människorna där förhoppningsvis känner att de fått en hjälpande hand.

Vad ser du mest fram emot just nu?
Just nu ser jag mest framemot att få möta människorna nere i Moshi och försöka få en ärlig bild av hur människorna lever sina liv där nere.

Theodor Åsblom, 25, Skärholmens församling

Vad har du gjort tidigare?
De senaste fem åren har jag arbetat inom Försvarsmakten och nyligen examinerats som specialistofficer med inriktning på minröjning. Samtidigt har jag även varit aktiv inom kyrkan på olika sätt som vaktmästare och caféhandledare på somrarna Jag har lett gitarrkurser varit konfirmationsledare i sju år.

Varför sökte du till praktikantprogrammet?
Just nu jobbar jag på Försvarsmaktens högkvarter men jag kände att jag var tvungen att åka iväg på denna resa eftersom jag velat göra skillnad utomlands så länge jag kan minnas.

Vad har du för förväntningar på praktikperioden?
Jag har en tro att bara vår närvaro i Moshi, Tanzania skulle kunna leda till någon typ av positiv förändring. Det gör nog stor skillnad om befolkningen där ser hur vi, som kommer från i-länder, bemöter andra människor och ser på saker och ting.

Vad kommer du att göra på plats i Moshi?
Under vår vistelse kommer vi att bli delaktiga i flera projekt och även undervisa i engelska och IT-kunskap samt ta med oss Petra Wadströms uppfinning "Solvatten" som vi kommer att ge utbildning på. Det är en Svensk uppfinning som man kan hälla i tio liter smutsigt vatten och därefter få drickbart vatten med hjälp av värmen och UV-strålningen från Solen. Helt otroligt.
Förhoppningsvis kommer jag även finna tiden att starta upp ett musikprojekt för ungdomar eftersom jag brinner för musik och tycker att det är en viktig del av vardagen. Det hade även varit väldigt roligt att engagera andra i sportsliga aktiviteter på plats och hoppas kunna få med några fotbollar dit eftersom de har brist på riktiga fotbollar.

Vad har du för förväntningar på praktikperioden?
Mina förväntningar är många, men de är varken höga eller låga. Jag hoppas bara på att kunna hjälpa till så gott jag kan och få lära mig så mycket som möjligt på vägen. Ibland kommer vi säkert att stöta på jobbiga mentala hinder på vägen men då får vi försöka göra det bästa av det och framförallt hjälpa varandra, vi är ju ändå fyra stycken som åker.

Vad ser du mest fram emot just nu?
Det jag sitter mest och ser fram emot just nu är att få ett personligt möte med befolkningen i Moshi och ta del av deras livshistoria, det ska bli fantastiskt att få lära känna dem. Jag längtar även efter att få kicka lite boll och spela gitarr med barnen. Tar med min egen gitarr som jag sedan kommer att lämna till någon musikgrupp. Den kommer säkerligen till användning.

EMMA BERGLUND 21 ÅR, ERSTA DIAKONI SAMT TYRESÖ FÖRSAMLING

Vad har du gjort tidigare?
Läst psykologi på distans i Australien och tidigare jobbat som ungdomsledare på Ersta Diakoni.

Varför sökte du till praktikantprogrammet?
Vill lära mig mer om tanzanisk kultur samt lära mig om de olika projekt som Sida och Svenska kyrkan är med och stöttar i Tanzania. Har alltid varit intresserad av internationella frågor och ser denna praktik som ett sätt för mig att kunna fördjupa mig hur Svenska Kyrkan och Sida jobbar.

Vad kommer du att göra på plats i Tanzania?
Kommer vara med och hjälpa till samt lära oss om de olika biståndsprojekt som finns i kilimanjaroområdet med utgångsläge från Agape Learning Center i Moshi, som driver bl.a. vuxenkurser i engelska, IT och entreprenörskap. Vi kommer också göra studiebesök till kringliggande byar, t.ex. Chekereni och Fukeni, där bl.a. Danderyd och Österåker Östra Ryds församlingar har olika projekt.

Vad har du för förväntningar på praktikperioden?
Ser fram emot möten med nya intressanta människor, att få vara en del och hjälpa till i de olika projekten samt förhoppnings lära mig en del Swahili också. Vill gärna åka så snart som möjligt!

chans att dela och få nya erfarenheter

Målet med praktiken utomlands är att unga människor mellan 20 och 30 år ska få en chans att skaffa sig nya kunskaper som också blir till nytta för Svenska kyrkan och stiftet. De får också bidra med sina egna kunskaper och erfarenheter, så att den kyrka eller organisation de besöker får nya perspektiv genom praktiken.

Praktikantprogrammet gör uppehåll under 2018

Om statliga bidrag beviljas återkommer möjligheten 2019.

Frågor besvaras gärna! Ring Margareta Wennlund, handläggare för internationella frågor på Stockholms stiftskansli, tel 08-508 940 82.