Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Påsken och kärlekens kraft

En rörelse från förtvivlan till hopp. Som liknar våra egna erfarenheter av hur livet kan gå vidare genom bottenlös sorg till obegriplig glädje.

Sveket. Döden på ett kors. Klippgraven som försluts för alltid. Så långt är vi med. Men sedan... Bortrullad sten och tom grav.

Tvärtemot all rim och reson, tvärtemot vad vi lärt oss att anta om hur verkligheten är beskaffad. Den automatiserade inre detektiven sätter igång. Vem kan ha rullat undan stenen, vem kan ha velat stjäla hans kropp, var han verkligen död?

Att han skulle leva igen, det är ju ändå för bra för att vara sant. Då vet vi att varningslampan ska börja blinka. Verkar det för bra för att vara sant då riskerar jag att bli lurad. Det är regeln som gäller när vi gör affärer.  

Men nu är det ingen affärsuppgörelse det handlar om, utan om liv och död. Då gäller andra spelregler. Då finns hoppet som en absolut nödvändighet. Hoppet om att det till synes omöjliga kanske ändå, trots allt, är möjligt och sant.  

Påskens drama om en rörelse från förtvivlan till hopp, träffar en livssanning som många av oss bär på. Erfarenheten av att förbluffad titta bakåt på sitt liv och inse att det gick vidare rakt igenom bottenlös sorg till en obegriplig, stapplande glädje på andra sidan.

Minnen jag bär av att möta Gud när jag trott mig närma mig den absoluta botten. Minnen av nästan fånigt uppsluppna känslor som väcks i mig när vitsipporna lyser efter en lång vinter och solen värmer ryggen under vårens första cykeltur.

Sådana minnen talar samma språk som den bortrullade stenen och den tomma graven. De får mig att förstå vad som egentligen är sant, men på ett mer lekfullt vis.  

Bland alla mina gömda minnen finns Guds otroliga löften till mig och till andra. Att Gud är med oss alla dagar intill tidens slut, att vi inte ska behöva vandra i mörker utan att ha livets envisa ljus vid vår sida.

Vid den tomma graven väcks den gudomliga sanningen om oss själva till liv – att Gud har skapat oss till sin avbild, att vi bär evigheten och den gränslösa kärleken inom oss, bara för att vi är människor. Kanske är det för bra för att vara sant. Ändå vill jag fortsätta att prova att leva som om tillvaron vore precis så fantastisk.

Påskens nåd är att få tro på att det som verkar för bra för att vara sant faktiskt stämmer, trots allt . Att kärleken är den kraft som bär hela världen, att döden inte får sista ordet, att det inte finns något mörker så kompakt att Guds ljus inte kan bryta igenom.

Att ditt och mitt liv också innehåller påskens mönster – otroligt bra, men sant – genom mörker till ljus, genom död till liv.  

Maria Bergstrand