Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Stockholms stift har köpt S:t Jacobs kyrka

Nycklarna till S:t Jacob överlämnades till biskop Eva Brunne av domprost Hans Ulfvebrand vid en högtidlig samling i S:t Jacobs kyrka 7 januari efter att kontrakt skrivits tidigare på dagen. Därmed är Stockholms stift det första stiftet som köper en kyrka av en församling.

Visionen är att kyrkan ska bli en mötesplats i Stockholm, men först år 2021 beräknas stiftet börja bedriva verksamhet i S:t Jacob. Fram till dess fortsätter Domkyrkoförsamlingen att använda S:t Jacobs kyrka för konserter och kyrkliga handlingar.
- I kyrkoordningens inledning står det att ett evangelisk-lutherskt kyrkosamfund har stor frihet att utforma sin organisation utifrån vad som i varje tid bedöms som mest ändamålsenligt. Detta köp är ett tydligt exempel på detta, sade domprost Hans Ulfvebrand vid det högtidliga överlämnandet av nyckeln till S:t Jacob.
- Än en gång går Stockholms stift i bräschen genom att som första stift ta över en församlingskyrka. Här kan vi i framtiden göra Svenska kyrkan synlig och tydlig mitt i storstadens larm, sade biskop Eva Brunne innan de församlade från stiftskansliet och Domkyrkoförsamlingen stämde upp i psalm 790, Ge kyrkan kraft att höras.

Projekt kring den framtida inriktningen

Stiftsstyrelsens projektgrupp för S:t Jacob har tillsatt en Idé- och formgrupp som ska utarbeta ett förslag på hur och vilken typ av verksamhet som stiftet på sikt ska bedriva i S:t Jacob. Det är denna verksamhets behov och inriktning som kommer att styra eventuella ombyggnationer. Förhoppningen är att fatta beslut om denna idéinriktning redan under våren 2019. Då har stiftet cirka ett och ett halvt år på sig att förverkliga dessa idéer. Det är inte lång tid med tanke på alla tillstånd som en ny verksamhetsinriktning eventuellt kommer att kräva.