Så fördelades rösterna i nomineringsvalet

Nomineringsvalet för ny biskop i Stockholms stift hade ett valdeltagande på 86,6 procent. 972 av de 1122 som var röstberättigade röstade. Tre röster förklarades ogiltiga.

Fördelning av avgivna röster

Kristin Molander   1 röst
Johanna Öhman   1 röst

Så går processen vidare

Efter nomineringsvalet och inför biskopsvalet prövar Ansvarsnämnden för biskopar att de som blivit nominerade har den behörighet som krävs. Kandidater som redan är vigda till biskop behöver inte prövas igen.

Nomineringsvalet får överklagas inom en vecka efter att resultatet av nomineringsvalet anslagits på stiftets anslagstavla.

För att kunna väljas till biskop ska personen:

• ha fått minst fem procent av rösterna i nomineringsvalet
  • vara döpt
  • vara konfirmerad
  • vara medlem i Svenska kyrkan
  • ha förklarat sig beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag i kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön.

En offentlig hearing med de kandidater som gått vidare från nomineringsvalet och behörighetsförklarats av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar kommer att hållasden 30 januari med början kl 13.00 i Stockholm Conference Center på Norra Bantorget.

I biskopsvalets första omgång får de röstberättigade rösta på de kandidater som Ansvarsnämnden har förklarat behöriga eller på de kandidater som redan är vigda till biskopar. Den första valomgången i biskopsvalet sker i respektive kontrakt den 12 februari kl 11.00-13.00. Om någon kandidat får över 50 procent av rösterna är biskopsvalet avgjort. Annars genomförs en andra valomgång

Om det blir en andra valomgång i biskopsvalet får de röstberättigade rösta på de två kandidater som i den första valomgången har fått flest röster. Den andra valomgången sker liksom den första i varje kontrakt den 5 mars kl 11.00-13.00.