Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 september 2024 / Ändrad 11 september 2024

Ingegerdsleden fyller tio år – det ska firas i en vecka i Sigtuna

Från Storkyrkan i Gamla stan till Uppsala domkyrka går en vandringsled. Det är en tur på elva mil, och i år firar leden tio år. Det ska firas i staden mitt emellan – i Sigtuna.

Människor har alltid vandrat mellan Stockholm och Uppsala, så grunden till Ingegerdsleden, som pilgrimsleden kallas, lades redan för tusen år sedan. Då levde prinsessan Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung, i Sigtuna, mitt emellan Stockholm och Uppsala. Det är efter henne som pilgrimsleden fått sitt namn.

Den moderna Ingegerdsleden invigdes 2014. Då mötte en skyltad led från Storkyrkan i Stockholm Eriksleden från Uppsala domkyrka i Sigtuna.

Och nu ska det firas att leden jubilerar. Camilla Bjelvert är samordnare för jubileet, och dessutom projektledare för Paxwalk tillsammans med Lars Bergström. Paxwalk är en nationell förening som förutom digitala kartor över landets alla pilgrimsleder arbetar med att göra lederna långsiktigt hållbara.

Varför ska man gå Ingegerdsleden?

− Det är en ganska unik led. Där de flesta pilgrimsleder är uråldriga så är Ingegerdsleden modern. Landhöjningen och infrastrukturen i Stockholm och Uppsala har ju ändrats en del sedan Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung, levde här på 1000-talet, då fanns inte ens Stockholm. Det var ett gäng entusiaster som såg till att vi fick en uppdaterad led helt anpassad efter allmänna kommunikationer vilket gör den lättåtkomlig. Idag är den Stockholms tredje största vandringsled, berättar Camilla Bjelvert.

Fredsfurstinna och nunna

Ingegerd är känd som en fredsfurstinna. Hon reste i dåtida Ryssland för att mäkla fred. Senare slog hon sig ner där, gifte sig med storfursten Jaroslav av Novgorod, och avgav mot slutet av sitt liv sina klosterlöften. Hon blev nunnan Anna – helgonförklarad av den rysk-ortodoxa kyrkan.

Därför är det naturligt att temat för årets jubileum är ”Inre frid för yttre fred”.

− Krig och fred är samtalsämnen som uppstår varje dag i nuläget. Ämnet kan kännas övermäktigt, vad kan lilla jag göra? Vi kan låta Ingegerd visa oss vägen. Och vi kan ta ansvar för oss själva, genom att bidra till vår egen inre frid så bidrar vi alla, steg för steg, till en yttre fred. 

Runtom Sigtuna kommer det att finnas vandringar med olika målgrupper. Exempelvis kulturtanten, historiemannen, de kyrkligt engagerade, sökare av en bredare form av andlighet, sönderstressade karriärister, pilgrimsluffarna, eller långvandrare.

Möten och festmässa

På lördagen den 5 oktober klockan 15 sammanstrålar pilgrimsvandrare från norr, söder, öster och väster i Drakegårdens trädgård i Sigtuna. Där talar biskop Karin Johannesson, och därefter går man i procession till Mariakyrkan för festmässa och helgonspel. Men för många är det själva vandringen som är det viktiga.

Har du några praktiska tips för den som vill vandra för första gången?

− Ett par sköna skor! Och ta med vatten. Pilgrimsvandring öppnar upp för möten med dig själv, medvandrarna, naturen och även med något större. Det blir ofta fantastiskt fina möten när man vandrar, säger Camilla Bjelvert, och fortsätter:  

− Det är det fina med pilgrim. Vi går över gränserna, bitvis i tystnad, vi tar naturen till hjälp och ser till det som enar oss - inte det som skiljer oss åt. Här kan du lyssna inåt, öppna dig för det som vill tala till dig, ofta så varsamt att vi kan missa det helt. Vare sig man kallar det Gud eller något annat.

Hela programmet runt jubileet hittar du här.

Camilla Bjelvert och Lars Bergström.