Han fick sin gravsten efter 200 år

Nyhet Publicerad

Måndagen den 9 oktober 2023 fick Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi sin minnessten avtäckt på Katarina kyrkogård i Stockholm. Då hade den tidigare hovsekreteraren hos drottning Ulrika Lovisa varit begravd sedan 1822.

Minnesstenen har kommit till stånd efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation i samverkan med kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad och Katarina församling. Avtäckningen gjordes i närvaro av bland andra H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

 

 

Afrosvenskarnas riksorganisations representant Marie Cham, Kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell och biskop Andreas. Foto: Maurits Otterloo

Minnesstenen avtäcktes på Katarina kyrkogård under morgonen. Efter ceremonin hölls en mottagning med ett fåtal inbjudna i Katarina församlingshem. H.K.H. Kronprinsessan Victoria fanns på plats såväl som representanter från Stockholms stad, Afrosvenskarnas riksorganisation samt Stockholms biskop Andreas Holmberg. 

Couschi (cirka 1747–1822) togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige och det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han växte upp vid det kungliga hovet och blev en del av det svenska kungahuset. Couschi begravdes på Katarina kyrkogård år 1822 i en grav som det inte finns några spår av idag. Nu, tvåhundra år senare, får han en minnessten på platsen. Efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation beslutade Stockholms stads kyrkogårdsnämnd i våras att man skulle ta fram ett förslag till uppförande av en minnessten över Couschi på Katarina kyrkogård. 

Stockholms biskop Andreas Holmberg var en av talarna:

Porträtt utfört av Gustaf Lundberg 1775

– För mig blir minnesstenen över Couschi en möjlighet till att både han som person och den här delen av vårt lands historia uppmärksammas. Det är också en påminnelse om vikten av att dagligen försvara människovärdet i vår tid. Människovärdet är en färskvara. Vi måste tänka över hur vi behandlar våra medmänniskor och minnesstenen ger oss möjligheten att synliggöra människan Couschis livsöde.

Kwasi, som var hans födelsenamn, får sin sten efter långt arbete.

– Resandet av minnesstenen för Kwasi har föregåtts av en kampanj som Afrosvenskarnas riksorganisation drivit i ett decennium. Men det är först idag som omständigheterna utvecklats på ett sätt som har lett fram till att Kwasi hedras på det här sättet i närvaro av kronprinsessan. Varken Kwasi eller slaveriet får glömmas bort och minnesstenen blir en påminnelse för kommande generationer, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksorganisation.

På plats bland talarna fanns också Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor.

– Jag är väldigt stolt över att vi från Stockholms stads håll har kunnat vara med och bidra till att få den här minnesstenen på plats. Det vi gjort idag är inte bara att hedra Couschi utan även belysa en viktig del av afrosvensk historia, säger hon. 

Stenen invigdes den 9 oktober, frihetsdagen, som har inrättats för att minnas slavhandelns offer och högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på den svenska kolonin Saint-Barthélemy den 9 oktober 1847. 

Kyrkoherde Katarina Lif, HKH kronprinsessan Victoria och Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor, fanns på plats.Foto: Maurits Otterloo