Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 oktober 2023 / Ändrad 2 november 2023

Allt handlar om att förstå den andre – religionsdialog i fokus på Krister Stendahl Memorial Lecture

Professor Edward Kessler är huvudtalare när Krister Stendahl Memorial Lecture kommer tillbaka den 30 november, efter ett par års pandemipaus. Hans tal kommer att beröra aktuella händelser som Israel och Palestina och svenska koranbränningar, men främst om varför vi i Europa borde ta religion på större allvar.

− Att förstå religionens roll är inte något som är valfritt, det är helt nödvändigt. Vilket illustreras av striderna i Israel och Palestina och den effekt det nu har på övriga världen, säger han. 

Professor Edward Kessler är förmodligen den mest framstående figuren i den brittiska akademiska världen när det kommer till interreligiösa studier av de tre abrahamitiska religionerna (av vilka han själv bekänner sig till judendomen).

1998, samtidigt som han skrev sin doktorsavhandling vid Cambridge, grundade han, tillsammans med professor Martin Forward, Centret för judisk-kristna relationer.

Fick äktenskapsförfrågningar

“Vi började som ’The Center for Jewish-Christian Relations’”, berättar han för Church Times. ”Men folk började ringa och fråga oss om äktenskap, så vi lade till ordet ’Study’ ”. Numera heter organisationen Woolf Institute. Namnet kommer från lord Woolf, advokat och domare, som var en tidig beskyddare och välgörare.

En målsättning för Woolf Institute är att deras arbete dels ska vila på stadig vetenskaplig grund, och dels faktiskt vara användbart – det ska göra skillnad. Professor Edward Kessler driver dessutom podcasten Naked reflections

Talar om en föränderlig religion

Vid Krister Stendahl Memorial Lecture ska Edward Kessler prata om Religions in the Public Space. The changing religious landscape in Europe and its implications for the Abrahamic faiths

Vad kan vi förvänta oss av din föreläsning?

− Jag pratar om att vi måste ta religion på större allvar än vad vi gör i Europa idag, eftersom 84 procent av världens befolkning bekänner sig till en religion. Att förstå religiös, kulturell och etnisk identitet är avgörande för att vi ska kunna upprätthålla våra samhällen.

Det låter svårt. Har du ett färdigt recept att presentera?

− Det är inte lätt, men det är inte heller hjärnkirurgi. Du behöver inte vara en expert för att förstå vad som behövs. Jag kommer att föreslå olika taktiker och strategier för att vi alla bättre ska kunna förstå religionens och trons effekter, och de förändrade landskap som påverkar både troende och icke-troende.

Är det något särskilt du vill att vi ska tänka på inför din föreläsning?

− Då vill jag be åhörarna att tänka på sin relation till andra religioner, och hur den rimmar med deras egen självuppfattning. Med andra ord, du förstår dig själv bättre i samtal med andra. Och om jag vill förstå mig själv bättre i ett samtal med dig så behöver jag veta vem du är. Jag måste ta dig på lika stort allvar som jag själv vill bli bemött. Det ämnet ska jag utforska, och jag hoppas att publiken kommer att reflektera över det både före, under och efter föreläsningen.

Oväntat favoritlag

Till sist, jag är själv fotbollsintresserad, och såg i en intervju att du är Arsenalsupporter. Är inte det konstigt? [Eftersom Tottenham Hotspur, Spurs, anses vara den judiska Londonklubben, och dessutom är Arsenals lokalrival]

− Haha, jättebra fråga! Jag har varit Arsenalsupporter sedan jag var en liten pojke. Faktum är att både den dåvarande överrabbin, på 90-talet, och den dåvarande ärkebiskopen också höll på Arsenal. Man kan säga att fotbollen förde oss närmare varandra. Tyvärr är den nuvarande överrabbin Spurs-fan, men man kan inte få allt!

När, var och hur?

Krister Stendahl Memorial Lecture hålls i år den 30 november klockan 14−16 i Storkyrkosalen, med inledning av biskop Andreas Holmberg. Föreläsningen är redan fullbokad. Det går fortfaranda att anmäla sig via  margareta.wennlund@svenskakyrkan.se, du hamnar då på en väntelista i händelse av återbud.

Joakim Vestlund