Mikael Wiking utsänd i Myanmar

Mikael är på plats i Yangon under en spännande tid av förändring i Myanmar, före detta Burma.

Svenska kyrkan vill tillsammans med ekumeniska nätverk och partners utveckla ett relevant landsprogram i Myanmar. Bild: Mikael Wiking

Jag arbetar sedan våren 2016 som landrepresentant för Svenska kyrkans internationella arbete med placering i Yangon, Myanmar. Arbetet handlar om att fördjupa relationerna med och förstå sammanhangen för de partnerorganisationer och ekumeniska kyrkonätverk som vi samarbetar med här. Tillsammans med dem och andra civilsamhällesaktörer ska vi bidra till att Svenska kyrkans landprogram utvecklas för att bli så relevant som möjligt.

Relations- och nätverksbyggande

Det innebär att jag bland annat träffar kvinnorättsaktivister, studenter, religiösa ledare, fredsaktivister från Myanmar och andra länder och en hel del andra intressanta personer.

Mikael Wiking Bild: Ulrika Lagerlöf

I dagsläget är de prioriterade områdena för landprogrammet hållbar försörjning, fred och tro och lärande, men fokus ligger också på genusrättvisa och att verka för en möjliggörande miljö i det civila samhället.

Stora förändringar är på gång i Myanmar

Svenska kyrkan har inte något fältkontor på plats här, vi väljer istället att samplanera insatser med likasinnade systerorganisationer inom ACT-alliansen som finns på plats, för att hålla nere kostnader och skapa synergier. Myanmar är ett land där det snabbt sker stora förändringar idag, inom fredsprocessen, ekonomisk tillväxt, modernisering, urbanisering och synen på jämställdhet för att nämna några områden. Därför är det väldigt spännande att vara här just nu.

Mikael Wiking