Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

Kyrkoval 2017

Den 17 september går Svenska kyrkan till val. Alla medlemmar som fyllt 16 år får rösta. Nu är det klart vilka som kommer kandidera till stiftet, församlingar och pastorat i Stockholms stift. Sammanlagt ställer 7550 kandidater upp här.

Under våren har de nomineringsgrupper som vill ställa upp i kyrkovalet kunnat registrera sig och sina kandidater. Nu har stiftsstyrelsen fastställt grupp- och kandidatförteckningen i de lokala valen till kyrkofullmäktige runtom i församlingar och pastorat i hela Stockholms stift.

– Du som medlem i kyrkan har nu en unik, demokratisk möjlighet att påverka vad kyrkan ska jobba med för frågor både i din församling och i övrigt, säger Annica Klamell som arbetar med kyrkovalet i Stockholms stift.

Hitta din församlings webbplats där du kan läsa mer om det lokala kyrkovalet.

Tolv nomineringsgrupper valet till stiftsfullmäktige i Stockholm

Till stiftsfullmäktige, det regionala valet, kandiderar tolv nomineringsgrupper:

·         Arbetarepartiet - Socialdemokraterna Länk till gruppens egen webb

·         Borgerligt alternativ Länk till gruppens egen webb

·         Centerpartiet Länk till gruppens egen webb

·         Fria liberaler i Svenska kyrkan FISK Länk till gruppens egen webb

·         Frimodig kyrka Länk till gruppens egen webb

·         Gröna Kristna Länk till gruppens egen webb

·         Kristdemokrater i Svenska kyrkan Länk till gruppens egen webb

·         Miljöpartister i Svenska kyrkan Länk till gruppens egen webb

·         Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan Länk till gruppens egen webb

·         Sverigedemokraterna Länk till gruppens egen webb

·         Vänstern i Svenska kyrkan Länk till gruppens egen webb

·         ÖPPEN KYRKA - en kyrka för alla Länk till gruppens egen webb

Sök kandidater och hitta vallokal

Via länken nedan kan du hitta ett användarvänligt söksystem över vilka kandidater som ställer upp i din församling utifrån ditt postnummer.

Där finns även en förteckning över vallokaler, där du kan rösta på valdagen den 17 september och röstningslokaler där det går att förhandsrösta från och med den 4 september.

Här hittar du mer om kyrkovalet!

Finskspråkig information om kyrkovalet.

Korta fakta om kyrkovalet

Den som fyllt 16 år på valdagen, är medlem i Svenska kyrkan och folkbokförd i Sverige får rösta i kyrkovalet.

I Stockholms stift har cirka 824 000 personer chansen att rösta i de tre valen: till det lokala kyrkofullmäktige, till det regionala stiftsfullmäktige och till kyrkomötet, Svenska kyrkans motsvarighet till riksdagen.

Röstkortet ska ha kommit fram till folkbokföringsadressen senast den 30 augusti 2017.

Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 4 september till och med valdagen.