Jonas Bodin utsänd i Jordanien

Hej Jonas Bodin! Du är utsänd av Svenska kyrkans internationella arbete till Jordanien för att driva pilgrimscentret Bethany beyond Jordan, som ligger vid Jesu dopplats.

Jonas Bodin på plats i pilgrimscentret vid Jesu dopplats.

Hur känns det så här långt?

– Jag kom hit i början av september tillsammans med min fru och vi har bokstavligen kastats in i hetluften med temperaturer på mellan 40-45 grader i skuggan. De första veckorna har vi träffat många av våra samarbetspartners och blivit introducerade i arbetet av våra företrädare. En otroligt intensiv och rolig start på vår vistelse här. Det är mycket nytt att förhålla sig till, både i jobbet och privat. Förra veckan lade vår vattenpump av, vilket gjorde oss lite oroliga. Utan vatten överlever man inte så länge ute i öknen. Men det löste sig.

Vad kommer du arbeta med?

– Som kaplan vid Pilgrimscentrum är jag ansvarig för att driva centret som en plats för meditation och studier, för lyssnande och lärande. Mitt arbete handlar också om att utveckla program och skötsel av en kyrka och ett församlingshem i mitten av öknen vid Jordanflodens strand. Det kommer grupper från hela världen som på dopets grund vill fördjupa sig i frågor kring ekumenik, religionsdialog, klimat och miljö och fred och försoning. Förra veckan kom ett filmteam från Korea och i lördags var Norges kulturminister här.  För ett par dagar sedan kom två grupper med muslimska män från Saudiarabien och hälsade på oanmält.

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag har jobbat på Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö med att organisera och leda pilgrimsvandringar. Detta har gjort under de senaste fem åren innan jag kom hit till Jordanien.

Hur kom det sig att du sökte jobbet?

– 2014 var jag på en pilgrimsresa i Jesu fotspår och i slutet av denna vandring stannade jag några extra dagar i Jerusalem. Där mötte jag Rolf och Kerstin Pearson som fått uppdraget att starta ett internationellt Pilgrimscentrum vid Jesu dopplats vid Jordanfloden. Jag delade med mig av mina erfarenheter av att driva och bygga upp Tyresö Pilgrimscentrum och det blev starten på en sorts mentorsrelation.  Det ena ledde till det andra och nu har jag fått tjänsten.

Kan du berätta lite om platsen för oss som inte varit där?

Platsen ligger cirka 400 meter under havets yta. Detta är den lägsta platsen på jordens yta och här vid Jordanfloden döptes Jesus. Redan på 200-300 talet började pilgrimer komma till platsen för att döpa sig och de första kyrkorna byggdes. Pilgrimsfärderna hit pågick intensivt ända till korstågens tid då det blev för farofyllt att resa hit.

Men sedan början på 2000-talet har kyrkoruinerna grävts fram. Nya kyrkor har börjat byggas på platsen. Vår kyrka ligger högt belägen med utsikt över Jeriko, Jordandalen, Döda havet och i horisonten på ena bergskammen skymtar bebyggelsen på Olivberget. Vi omges av ett naturreservat med vildsvin, ökenrävar och en mångfald av fåglar, särskilt när det är flyttsäsong och fåglarna flyger mellan Afrika och Europa. För övrigt är det sandigt och väldigt varmt för tillfället.

Kan vem som helst åka dit? Hur går det till?

Vi tar emot grupper eller enskilda besökare som vill komma och pilgrimsvandra. De får räkna med att vara här minst tre timmar, men det går även övernatta och kanske vara en vecka och utforska eremitgrottor och göra en utflykt till Petra och klippkyrkorna. På platsen finns ett pilgrimshärbärge med 40 dubbelrum som drivs av ryska munkar och nunnor. De bjuder på rysk husmanskost och utsikt över Jordanfloden. Flyg går dagligen från Sverige med mellanlandning någonstans i Europa och sedan landar man i Amman. Från Amman tar det ca 50 minuter med taxi ner till Dopplatsen.

Martina Croner

Pilgrimscentret Bethany beyond the Jordan

Vill du komma i kontakt med Pilgrimscentret Bethany beyond the Jordan?

Skicka e-post till jonas.bodin@svenskakyrkan.se eller gå in på Facebook: www.facebook.com/EvangelicalLutheranChurchinBethanyBeyondtheJordan