Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Höjdpunkter på Stockholms stifts Tanzaniaresa

Förälskelse i Tanzania, en stor ögonöppnare och fem timmar lång gudstjänst på swahili som varurhäftig. Läs om tre av deltagarna som berättar om några av höjdpunkterna från resan

Daniel Andersson, Västerhaninge- Muskö

Jag sitter i den internationella gruppen men är mest inkopplad i arbetet med ungdomar, till exempel "uppdrag global" som är Stockholms stifts gemensamma dag för konfirmander. Jag jobbar mycket med ledarutbildningen och vårt konfirmandarbete där jag försöker knyta samman det internationella arbetet med ungdomsarbetet.

 Jag ville åka med eftersom jag blev förälskad i Tanzania första gången jag var där. Det var då mitt intresse för internationellt arbete väcktes. Och därför blev det som ett perfekt tillfälle för mig att genom resan kunna engagera mig mer just i dessa frågor. 

Jag kommer ta med mig en hel del men framförallt biskopsinstallationen som var under sista söndagen vi var där. En fem timmar lång gudstjänst på swahili, med cirka 50 biskopar - urhäftigt! Jag vet också att min församling stöttat en del project som vi var på, exempelvis ko-kalvprojektet, som jag även fick en personlig rund visning av en kille i samma ålder som jag.

Vi hade lite diskussioner om hur vi kan samarbeta både inom den internationella grupperna och på församling och stift nivå. Väldigt intressant att ta del och dela våra olika kunskaper. En sak jag skulle vilja lyfta är nog samarbetet mellan generationerna - vilket den här resan var ett praktexempel på men också hur vi bör börja samarbete över församlingsgränserna.

Rebecca Lundberg, Huddinge fösamling

Jag åkte jag som representant för Svenska Kyrkans Unga i Stockholm. Vi har inte så stort fokus på internationella frågor och den här resan var som en inspiration för oss att fundera mer kring internationella frågor och hur vi som Svenska Kyrkans Unga i Stockholm kan vara med och påverka. 

Jag åkte med för att uppleva ett annat land och dess kultur och uppleva att vi är en kyrka även om vi bor på helt olika platser i världen. Jag ville också lära mig mer om internationella frågor och få en större insikt in vad det faktiskt handlar om. 

Det är svårt att välja något specifikt som har varit bäst, vi har sett och upplevt så mycket och jag har haft en helt fantastisk resa. Jag tycker att det har varit fint att mötas i en luthersk kontext, att få ge fotbollar till barn på barnhem och se glädjen i deras ögon, att ha fått möjligheten att träffa alla olika människor och projekt nere i Tanzania.

Det är så mycket som vi som vi inte ser och inte är medvetna om och det har varit en ögonöppnare att vara en del av denna resa. Jag har lärt mig massor, både om mig själv och om hur livet är för en del människor i Tanzania. Jag har lärt känna många nya människor och jag hoppas att vi fortsätter att hålla kontakten samt att jag har möjlighet att komma tillbaka till Tanzania någon gång, det vore underbart. 

Linn Asplund, Sofia församling

Jag har varit engagerad i internationella frågor så länge jag kan minnas och tycker om att integrera dem i allt möjligt jag har för mig. I min församling är jag just nu ideell konfirmandledare och gudstjänstvärd. 

Jag ville lära känna Den världsvida kyrkan bättre och inte minst Svenska kyrkans roll i den. Jag var också intresserad mer specifikt av hur man är kyrka i Moshi, vad det finns för skillnader och likheter med hur vi är kyrka här i Stockholm, och vad vi kan lära av varandra. 

Det var så fint att kunna mötas över språk- och samfundsgränser med utgångspunkt i det vi har gemensamt, nämligen vår kristna tro – gudstjänstlivet såväl som övertygelsen om att vi som människor ska hjälpas åt och ta hand om varandra här i världen.  Jag blev väldigt inspirerad av att träffa personer engagerade på olika nivåer i den Lutherska kyrkan i Tanzania, höra deras tankar och få ta del av deras vardag i samtal och bön. Jag slogs också över det självklart holistiska arbetssättet i de församlingar vi besökte. Hela människan har en plats i kyrkan som också driver egna sjukhus, skolor, utvecklingsprojekt och till och med en egen bank

Min upplevelse är att Svenska kyrkan har en lång och blandad historia av internationellt arbete och står inför en viktig brytpunkt nu. Kyrkan behöver både vara stolt över sitt mångåriga och gedigna arbete med insamlingar och bistånd, och samtidigt ta ansvar för och göra upp med sitt koloniala förflutna. Vår samtid kräver en tydligt närvarande, solidarisk och anti-rasistisk kyrka såväl här hemma som på plats i andra länder.  Det gör också att det är en spännande tid att vara aktiv i Svenska kyrkan i allmänhet och i det internationella arbetet i synnerhet.