Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Förtydligande gällande tweet om Stefan Löfven

Det kommer många frågor med anledning av min tweet om statsministerns ansvarstagande. Jag vill gärna förtydliga.  

Jag hade sagt samma sak om en statsminister, oavsett politisk färg, som hade undvikit en svår politisk situation så som Stefan Löfven nu gjorde. Han förmådde de två närmast ansvariga ministrarna att avgå och att valde att fortsätta sitt och sin regerings arbete. Alternativet hade varit att utlysa nyval eller att avgå med hela sin regering. Jag menar att han tog ansvar för att vi alla skulle slippa en svår politisk situation. Därför tackade jag i en kort tweet.

Det jag uttrycker är inte Svenska kyrkans officiella hållning. Det mandatet har jag inte. Beslut i avgörande frågor fattas av vårt demokratiskt valda kyrkomöte. Där finns människor som sitter på partipolitiska mandat och där finns människor som representerar intressegrupper.   

Vår kyrka har 6,1 miljoner medlemmar. Här finns gott om rymd och högt i tak för många åsikter. Precis så ska det vara i en kyrka som vår. Vi är inte en åsiktsgemenskap, utan en gemenskap av troende människor. Vi förenas i att vi så ofta och så mycket som möjligt berättar om Jesus Kristus.      

En biskop ska, som varje kristen, följa och delta i samhällsdebatten. Som biskop gör jag det på eget ämbetsansvar. När jag tackade för ansvarigt handlande, så var det statsministern som jag tackade, inte en enskild partiföreträdare. Jag har förståelse för att detta kan tolkas på annat sätt och samtidigt hoppas jag att mitt förtydligande (som ju inte ryms i en tweet) också kan förstås.   

Eva Brunne
biskop