Meny

Här finns en varm säng att sova i

Stockholmsvintern är kall – i synnerhet för alla de människor som sover utomhus. Hjälpprojektet Vinternatt 2 erbjuder nattligt boende för hemlösa EU-medborgare i vinter.

De varma mössorna är nerdragna, luften är kall och det är frost under skorna. Ett tjugotal hemlösa EU-medborgare väntar på att Korskyrkan skall öppna. En brokig skara människor. Många är påtagligt medfarna. På slaget klockan nio prick öppnas dörrarna. Innanför möter värme, leenden och en framdukad frukost.

En trygg plats dit alla är välkomna

På Vinternatt 2 finns sovplats, varm dusch, kvällsmat och frukost för hemlösa EU-medborgare. Tanken är att skapa en trygg plats där alla är välkomna. EU-medborgare får vistas i Sverige, men har inte rätt till socialtjänstinsatser eller tak över huvudet-garanti. Hemlösa svenska medborgare skall alltid erbjudas nattlogi via kommunen.

Vinternatt 2 stöds ekonomiskt av Stockholm stad via Idéburet offentligt partnerskap, IOP, som är en samverkansmodell mellan den offentliga och den idéburna sektorn.

Uppåt tusen personer behöver sängplats

Klockan tio börjar inskrivningen och fördelningen av hundra sängplatser. För att det skall bli så rättvist som möjligt fungerar systemet så att de behövande får stanna max fem nätter på raken. Då får de möjlighet att sova ut, sedan är det två nätters karens. Genom cirkulation kan på så sätt fler behövande få en sängplats.

De flesta platserna är för grupper eller par. Det finns bara sex platser för singlar och dessa lottas ut varje vecka. När det är mer än minus sju grader öppnas Extra kalla nätter med fler sängar.

Magnus Helmner, som leder projektet, uppskattar att det finns mellan åttahundra till tusen personer som behöver en sängplats. Han är föreningskonsulent vid Ny gemenskap, som driver projektet Vinternatt2 tillsammans med Stockholms stad, Röda korset och flera kyrkor i Stockholm.

Läs mer om Vinternatt

Ulrica Robsarve

Vinternatt 2