Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

En oförglömlig tid i Tanzania och Sydafrika

Felicia och Julian har i tre månader bott i Sydafrika respektive Tanzania och delat vardagslivet med människorna där. De uppmuntrar alla intresserade att söka stipendium till Ung i den världsvida kyrkan.

Ung i den världsvida kyrkan är ett utbyte för unga människor i Svenska kyrkan och Svenska kyrkans samverkanskyrkor i Afrika, Asien och Latinamerika. Efter gemensamma förberedelsekurser på hemmaplan sänds stipendiaterna ut på en tre månaders höstvistelse, som kan te sig helt olika, beroende var man blir placerad.
Så söker du till Svenska kyrkans utbytesprogram, på Svenska kyrkans web

Förälskad i landet Tanzania - Felicia Åstrand, Vallentuna

Felicia var under tre månader i Bukoba, Tanzania
- Det är ju såklart helt annorlunda. Jag frågade mig själv: vad har jag egentligen gett mig in på? Det var kaos överallt - i staden, i trafiken och såklart kaos inombords. Men Bukoba kändes snart som hemma. Vi blev välkomnade av de mest varma, hjälpsamma och kärleksfulla medmänniskor, och jag blev hopplöst förälskad i landet.
-Det mest utmanande var att möta all misär, sjukdom och fattigdom som jag har varit skyddad från i Sverige, berättar Felicia. Men det var dessa utmaningar som verkligen gav mig perspektiv på livet. Och jag skulle resa tillbaka tusen gånger igen om jag fick. Det är den bästa resan i livet hittills.
- Störst intryck på mig gjorde det diakonala arbetet, där vi fick följa med på en del hembesök, säger Felicia. Jag mötte människor som trots fattigdom hade en brinnande blick och som välkomnade oss med inställningen: jag har inte så mycket, men det jag har det vill jag dela med dig!

Varmt mottagande i Sydafrika - Julian Kaijser, Lidingö

Julian tillbringade sina månader på den sydafrikanska landsbygden, i den nordöstra delen av landet, tillsammans med en kamrat från Västerås stift.
- Det kändes mäktigt att få vara på en helt främmande, äkta och genuin plats. Helt utan turister och uppsnyggade fasader, säger Julian. Vi blev otrolig varmt mottagna och kände oss aldrig som utbölingar eller observatörer. Jag kände att fokus aldrig låg på våra olikheter utan det som förenade oss, vår kristna tro och viljan att göra gott.
- Starkaste intrycket var nog vårt första välkomnande, säger Julian. Hela ungdomsgruppen hade väntat länge, vi var flera timmar sena och många hade rest långväga för att få träffa oss. När vi sedan möttes sjöng de för oss. Det var helt överväldigande och en stor musikupplevelse att bli överöst med denna värme. Då tänkte jag för mig själv: Det här blir bra!

Felicia Åstrand och Julian kaijser Föreläser nu i Stockholms stift

På varje plats finns ett program för stipendiaterna som går ut på att dela vardagen med sin nya familj. Det innebär exempelvis besök på arbetsplatser och skolor. Nu hoppas både Felicia och Julian att få komma och berätta om sina upplevelser. De kommer gärna och berättar om sina resor, i exempelvis ungdomsgruppen, internationella gruppen eller vid kyrkkaffet.

Felicia: astrand.felicia@gmail.com
Julian: juliank@live.se

Kontakt frågor

Margareta Wennlund