Camilla ser fram mot samtal och att få predika

Camilla Ekeskär är förväntansfull inför att börja som pastors-adjunkt i Gustav Vasa kyrka efter prästvigningen den 10 juni.

TANKAR på ATT BLI PRÄST HAR FUNNITS I tolv års tid

- Jag började fundera på att bli präst när jag gick min sista termin på gymnasiet och provade att läsa lite teologi, men övergick sedan till att läsa litteraturvetenskap, berättar Camilla.

Det blev fem år på den utbildningen. Men prästdrömmarna hade inte släppt. Hon började läsa och skriva allt mer om teologi i skönlitteraturen. Så hon bestämde sig.

- Det nog var präst jag skulle bli i alla fall. Så jag började läsa Svenska kyrkans grundkurs och teologi igen.

Nu fem år senare väntar prästvigning och därefter – äntligen – ut i tjänst.

- Jag ser fram emot att träffa församlingsbor och andra som besöker Gustav Vasa kyrka och samtala med dem och att få predika.

Bilden av prästyrket har ändrats något under utbildningen

- Jag har fått en tydligare bild av hur varierat arbetet som präst är och vilka utmaningar jag kommer att möta.

Elva års studier är över och nya utmaningar väntar. Vilken som blir den största vet hon inte.

- Jag tror jag behöver börja arbeta innan jag riktigt vet det, men just nu känns det som att den största utmaningen är att gå från att vara student till att börja arbeta. Men också arbetet som jourhavande präst som vi ska prova på under året.

Nyfikenhet och förvåning möter

Nyfikenhet och förvåning är det Camilla Ekeskär möter när hon berättar om sitt val att bli präst.

- De flesta tycker att det är spännande och vill veta mer om kyrkan och prästyrket. Jag kommer inte från en kyrklig familj, så en del blir förvånade över mitt yrkesval.

Förebilderna är vänner och andra präster som hon har träffat i de församlingar hon har bott och varit aktiv i.

Den viktigaste egenskapen i prästgärningen

- Det är nog lättast att om man är sig själv, vi är alla kallade som de vi är med olika egenskaper, men en god grund är att lyssna på dem man möter och att vara nyfiken.

Hur ska du fira?

- Jag ska fira tillsammans med min familj, släkt och vänner på en mottagning efter gudstjänsten.