Foto: Ullrica Robsarve

Anna-Karin vill se människor från deras bästa sida

Anna-Karin Strand Nilsson var bara elva år gammal då hon första gången fick tanken att hon ville bli diakon. Det har gått några år sedan dess, men nu vigs hon till ämbetet.

I ett växthus vid Vita Bergen kommer Anna-Karin Strand Nilsson att fira sin diakonvigning.

- Det blir en ganska liten tillställning, i huvudsak med familjen som visserligen är rätt stor vid det här laget. Särskilt glad är jag att Bengt, min konfirmationspräst från Västerås, kommer att vara med och fira mig den här dagen.

Den 10 juni vigs hon äntligen till diakon, något hon så många år har längtat efter.

- Ibland undrar jag om det var jag själv som bestämde. Det handlar inte riktigt om karriärplanering. Mer om en längtan.

- Första gången jag tanken slog mig var när jag var 11 år och såg en diakonissa komma på sjukbesök hos en granne. Då tänkte jag: Sån vill jag bli!

Valet dröjde dock. 

- Efter två yrkeskarriärer, först journalist sedan sjuksköterska, började jag glutta på Erstas hemsida och kände hur det liksom drog i mig, men jag kände mig avskräckt av hela antagningsproceduren så jag arkiverade tanken. Men envis som Gud är så - det var verkligen som att bli kallad på - så det vara bara att sätta igång hela processen.

Utbildningen har tillfört viktiga värden

- Tidigare trodde jag nog att det mesta hängde på mig själv och mina egenskaper. Utbildningen har givit mig redskap, stärkt min tro, ökat mitt hopp och upplivat min kärlek till det jag ska göra.

Nu ser Anna-Karin Strand Nilsson fram emot alla människor hon kommer att möta. Utmaningen blir att hitta ”glappen där människor far illa”, som hon uttrycker det.

Två reaktioner har varit vanligast när hon berättat om valet att bli diakon.
- Åh, vad fint! Vad är en diakon? 

Anna-Karins förebilder är många

- Det tillkommer nya hela tiden. Men min främsta förebild inom yrket är min lots genom hela processen, Magnus Bodin, som också kommer att vara min assistent vid vigningen. Han har givit mig många perspektiv på diakonin. 

Utanför yrket ser hon upp till läkaren och Sydafrikamissionären Ingrid le Roux för hennes mod och tålamod.

Vilka egenskaper behöver man ha som diakon?

- Stort hjärta, varma händer och pigga fötter. Och, kanske särskilt i vår tid, viljan att se människor från deras bästa sida.​