Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Abbas får rum hos Inga

När Abbas kom hem till Inga tillsammans med en person från Nya rum fick hon rätt magkänsla och de skrev kontrakt snabbt.

Projektet Nya rum

Föreningen Ny Gemenskap har fått i uppdrag av Stockholms stad att hitta rum att hyra åt ungdomar som kommit hit som ensamkommande och nu fått uppehållstillstånd genom nya gymnasielagen. Projektet kallas Nya Rum och är ett samarbete med Equmeniakyrkan, Röda Korset, NBV, Hela Människan Stockholms län, Svenska kyrkan och Sociala Missionen.

Rätt magkänsla ledde till snabb uthyrning

Innan Abbas Mohewi blev erbjuden att hyra ett rum hos Inga Karlsson var jakten på att hitta boende en ständig oro och stress. De sista veckorna sov han i lokalen där han tränar tre gånger i veckan. I en sluten Facebookgrupp berättade Abbas tränare om hans akuta behov av bostad. Inlägget lästes av en av Ingas väninnor som direkt tipsade henne.

– Jag har hyrt ut rum tidigare och har både bra och mindre bra erfarenheter. När Abbas var här tillsammans med en person från Nya rum fick jag rätt magkänsla och vi skrev kontrakt snabbt. Jag ger det här en chans, kommer jag ihåg att jag tänkte.

Hon Är lite som en mormor

Nu har Abbas hyrt ett rum i Ingas villa i över två månader och båda tycker att det fungerar bra. Att vara tydlig med vad som gäller och att våga ta upp och prata om när något inte fungerar är viktiga förutsättningar, både för den som hyr ut och den som hyr, menar Inga. Hon låtsas kasta en arg blick mot Abbas, två sekunder senare brister båda ut i gapskratt.

– Det är tryggt och veta att jag har mitt rum att åka hem till. Vi ses inte så mycket, jag tränar flera kvällar i veckan och har mycket med skolan. Men ibland tittar vi på tv ihop och det gillar jag. Hon är lite som en mormor, säger Abbas.

De extra pengar som Inga får in i hyra varje månad gör stor skillnad för en ensamstående pensionär. Men även om ekonomi har varit den primära anledningen till att hyra ut rum, handlar det för Inga också om att vara en medmänniska.

– Det är rent förfärligt att våra ungdomar som anstränger sig för att klara skolan och komma in i samhället ska behöva flytta runt på det här sättet. Ovärdigt!

Abbas hoppas kunna bo kvar så länge som möjligt, men är samtidigt noga med att inte ta något för givet. Och så länge allting fungerar bra tänker Inga fortsätta hyra ut.

– Att jag som är lite av en ensamvarg väljer att ha en inneboende är rätt konstigt egentligen. Men det är som Abbas säger. Vi umgås egentligen inte så mycket, utan Abbas sköter sig mest själv. Vi har vårt avtal och våra rutiner. Men det är trevligt att ha sällskap i tv-soffan ibland. Abbas är en fin kille, avslutar Inga.