Stockholms domkyrkoförsamling

Vad tror vi på, vi svenskar?

Många medier har rapporterat om den nya undersökningen som visar att vi är mindre andligt intresserade och mer skeptiska jämfört med för tio år sedan. Hur ska det resultatet tolkas? Vad säger det om mer djupgående värderingar? Hur formar det vår livsåskådning? Här finns länkar till mediebevakningen av professor Carl Reinhold Bråkenhielms nya forskning.

TRENDBROTT: Oväntade förändringar i svenskarnas livsåskådning

Tidigare studier av svenskarnas livsåskådning har visat på ett ökat intresse för andliga frågor och medfört en tolkning som gått under begreppet "religionernas återkomst". Men nu har det intresset svalnat. Enligt en alldeles ny undersökning har det andliga intresset försvagats och skeptikerna blivit fler.

SVT Forum, hela föredraget 19 september

Spanarna, Sveriges Radio 22 september (Staffan Doppings spaning)

Människor och Tro, Sveriges Radio 5 oktober

Carl Reinhold Bråkenhielm är professor i empirisk livsåskådningsforskning och 2006 genomförde han en livsåskådningsstudie där 500 personer fick svara hur de ser på tillvaron, framtiden och människan. När han nu har gjort om undersökningen blev han själv överraskad av resultatet - andelen traditionellt religiösa och andligt intresserade sjunker och skeptikerna ökar. SVT Forum spelade in hela hans presentation vid pressfrukosten tisdag 19 september. Klicka på länken ovan och se föredraget!