Tradition och bildning mellan reaktion och revolution

När Sverige moderniserades tänkte nog många att vi skulle lämna traditionen bakom oss. Men finns något inbyggt motsatsförhållande här? Professor Ola Sigurdson placerar in tradition och bildning mellan reaktion och revolution söndagen den 25 februari i Storkyrkosalen.

Både ”tradition” och ”bildning” är ord som lätt för tankarna till ett försvar för det bestående: så här har vi alltid gjort och det här är vad man behöver kunna. När Sverige moderniserades var det därför en vanlig tanke att man därmed skulle lämna traditionen bakom sig. Men står verkligen förändring i motsats till tradition och bildning? Och är inte tanken på att man kan lämna traditionen bakom sig ofta ett fall av självbedrägeri?
I den här föreläsningen diskuterar Ola Sigurdson hur begreppen tradition och bildning placerar in sig mellan reaktion och revolution.

Ola Sigurdson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet
Datum: Söndag 25 februari