Teologisk praktik: Vad gör vi nu?

Två samtal om det oundvikliga. Hur förhåller vi oss till vår egen och andras dödlighet? Kan vår medvetenhet om döden hjälpa oss att förstå livet bättre? Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor

en dödsdom vid 30 och levande vid 60!

Hur har det varit möjligt? Kan det vara så att döden till och med hjälper oss leva?
Döden är en av de påtagligaste gränssituationer vi har att förhålla oss till som människor. Om vi undviker tanken och frågan om döden missar vi de krafter och utmaningar som kan visa på nytt liv fast döden är så viss. Genom att reflektera över döden erbjuds vi verktyg att orientera oss med genom livet.

Steve Sjöquist, sjukhusdiakon vid Capio S:t Görans Sjukhus, har levt med HIV i 30 år och berättar utifrån sina egna erfarenheter om hur man i djupaste förtvivlan kan hitta en strimma av hopp.

Datum: Söndag 21 oktober tid: 13.00–14.30
Plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla Stan

vad säger man när man ingenting har att säga?

Vad ska eller kan man säga till den som drabbats av död och sorg? Finns det ord som tröstar och förlöser? Var finns hopp när vardagen känns tom och meningslös?

Kristina Ljunggren och Ulf Lindgren är båda präster och själasörjare med mångårig erfarenhet av att möta och samtala med människor som drabbats av djupaste sorg och förtvivlan.

Datum: Söndag 18 november tid: 13.00–14.30
Plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla Stan

enkel förtäring

I samband med Katedralakademin på söndagarna serveras enkel förtäring från 12.30. Frivillig gåva mottages tacksamt.