Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon:+46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling

Talar gud till oss genom stenar och toner?

Två kvällar om hur arkitektur och musik kan gestalta och förmedla Guds närvaro.

Storkyrkan och notre-dame

Notre-Dame de Paris har på många sätt haft samma inflytande på den kristna kyrkan som Jerusalems tempel haft på judendomen. Storkyrkans gotiska arkitektur men också orgelmusik är uttryck för stilideal som skapats i Notre-Dame. Med anledning av tragedin den 15 april ägnas en helafton åt Notre-Dames påverkan på västerlandet.

Ulf Lindgren berättar om gotikens gudsbild såsom den uttrycks i sten och glas, i valv och fönster. Efter en paus med lite förfriskningar berättar Mattias Wager om Notre-Dame som musikalisk stilbildare för den franska symfoniska orgeltraditionen under de gångna 150 åren. Storkyrkans orgel får illustrera.

Datum: Tisdag 1 oktober
Tid: 19.00-21.00
Plats: Storkyrkan

storkyrkan och händels messias

I över 90 år har Händels Messias varje vinter framförts i Storkyrkan. Det är lätt att tro att Händels Messias handlar om Jesu liv, men i 1700-talets England var det förbjudet att berätta om Jesus med musik. Därför tvingades Händel välja bibeltexter med stor omsorg huvudsakligen från det Gamla testamentet.

Under denna helafton berättar Ulf Lindgren om varför Händel valt just dessa bibelpassager till sitt stora körverk och vilket andligt budskap de vill förmedla. Är det en judisk eller kristen Messias som Händel skildrar? Efter en paus med lite förfriskningar blir det ett samtal med dirigent Gary Graden och violinisten och konsertmästaren Maria Lindal om Messias religiösa kraft. Finns Gud i tonerna eller i lyssnaren? Är själva musicerandet en religiös upplevelse?

Datum: Tisdag 19 november
Tid: 19.00-21.00