Ständigt denne Paulus!

Feministiska och andra nya perspektiv har förändrat förståelsen om Paulus, denne apostel som reste världen runt och undervisade med sina brev. Men var han en frihetens förkunnare eller förvanskade han Jesu budskap? Och krävde han verkligen att kvinnor skulle tiga i församlingen?

Aposteln Paulus är en kontroversiell person. Han var jude, blev övertygad om att Jesus uppstått från de döda och undervisade med sina brev – epistlar  församlingar i olika städer i Romarriket. Dessa brev har ständigt omtolkats. Martin Luther framställde Paulus som frihetens förkunnare, andra anser att han förvanskat Jesu förkunnelse. Och vad menade han med sina ord om att kvinnan ska tiga i församlingen? Under de senaste decennierna har forskningen förändrat och fördjupat förståelsen av Paulus.
I tre föredrag presenteras samtida forskning om Paulus – dels hans relation till judisk tradition, dels hans förhållande till sin och vår tids könsroller.

I samarbete med Religionsvetenskapliga sällskapet

paulus mellan judendom och kristendom

Paulus i nytt perspektiv.
Håkan Bengtsson, teologie doktor i Nya testamentets exegetik, Uppsala universitet
Datum: Tisdag 6 mars
Tid: 18.00–20.00

paulus inom judendomen

Paulusforskningen bortom det nya perspektivet.
Magnus Zetterholm, docent och universitetslektor i Nya testamentets exegetik,
Datum: Tisdag 13 mars
Tid: 18.00-20.00

paulus och kvinnorna

Paulus i feministiskt perspektiv.
Hanna Stenström, teol dr i Nya testamentets exegetik, högskolelektor,
Teologiska Högskolan Stockholm