”Det kan ju vara så att medan vi är på väg ut, så att säga, just då upplever vi en evighet.”
Så beskriver hjärnforskaren och Nobelpristagaren Arvid Carlsson dödsögonblicket, det som händer i människans hjärna då hon dör. Tyder dessa iakttagelser på att det finns en evighet som människan kan få en glimt av i dödsögonblicket? Finns det en tolkning av hjärnans processer som är öppen för övertygelsen att människan kan kommunicera med en andlig verklighet?
En annan typ av existentiella frågor som väcks utifrån modern hjärnforskning är de etiska, ett ämnesområde som brukar benämnas neuroetik. Vilken betydelse för människan som moralisk varelse har det vi idag vet om hjärnan? I hur hög grad formar och begränsar den mänskliga hjärnan vårt etiska handlande?
Ett tredje område handlar om teknik. Vilka möjligheter finns det att på konstgjord väg utveckla och förbättra den mänskliga hjärnan och att skapa intelligens som kan överleva människan – kanske för evigt? Och vilken betydelse får dessa tekniska landvinningar för vår människosyn?
Katharinaseminariet 2023 handlade om andliga upplevelser och huruvida dessa kan sägas avspegla en objektivt existerande verklighet. I detta seminarium fortsätter vi att utforska frågan. Vi får tillfälle att höra och samtala om olika uppfattningar och infallsvinklar på modern hjärnforskning och vad denna kan säga om evigheten och upplevelsen av något evigt.