Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon:+46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling

S:t Jacobs Orgel 40 år

Alla orglar är individuella men S:t Jacobs orgel är ett unikum, då den är fyra orglar i en. Det gör den alldeles speciell och mångfacetterad. 1976 ägde den senaste ombyggnationen rum och det är den vi nu uppmärksammar. I dagarna två, den 19/11 och 20/11, firade vi. Evenemanget är över men här finns information och film över S:t Jacobs orgel

Att S:t Jacobs väldiga läktarorgel är ett instrument med anor ser man redan vid
första anblicken. I fasaden, som ursprungligen var falublå, syns några av orgelns
ursprungliga pipor från 1746. Orgeln har byggts om och utökats flera gånger: 1834,1862, 1914, 1930, 1949 och nu senast 1976. Vid jubiléet ger Anders Bondeman, kyrkans dåvarande organist, smakprov på några av de olika klangvärldar som ryms i denna orgel. Den är synnerligen allsidig och musik från olika stilar och epoker kommer väl till sin rätt, inte minst fransk romantisk och nyare musik - som Francis Poulencs suggestiva orgelkonsert.

Lördag 19 november kl 13.00 S:t Jacobs kyrka
S:t Jacobs orgel 40 år
Kl 13.00 Öppet hus på orgelläktaren
Kl 14.00 Visning Anders Bondeman och Mattias Wager
Kl 15.00 FESTKONSERT
Åhlén: Allegro festivo
Bach: Fantasi och fuga c-moll
Duruflé: Scherzo,
Karg-Elert: The Sun’s Evensong
Widor: ur Symfoni nr 5
Poulenc: Konsert för orgel och orkester
Mattias Wager orgel
Medlemmar ur Kungliga hovkapellet
Michael Waldenby dirigent
Konsertlängd: 1 tim 30 min inkl paus

Söndag 20 november kl 11.00 S:t Jacobs kyrka
Festhögmässa
Vi högtidlighåller orgelns 40-årsjubileum med en högmässa som återförenar den kör, kantor och organist som tillsammans kom att bli ett begrepp i hela kyrkomusiksverige.
Hans Ulfvebrand celebrant
S:t Jacobs Kammarkör