Stockholms domkyrkoförsamling

Reformationsdagen 31 oktober

Mässa i alla Sveriges domkyrkor. Premiär på Strindbergs pjäs om Luther, "Näktergalen i Wittenberg". Föreställningar hela veckan.

Tisdagen den 31 oktober firar Sveriges alla domkyrkor mässa för att uppmärksamma reformationsdagen för 500 år sedan. I Storkyrkan blir det klockan 17.30. I direkt anslutning spelas sedan Strindbergs pjäs Näktergalen i Wittenberg som handlar om Martin Luther.

Mässa med anledning av reformationsdagen

Datum: Tisdag 31 oktober
Tid: 17.30
Plats: Storkyrkan

Näktergalen i Wittenberg

I detta drama från 1903 tecknar Strindberg ett kraftfullt porträtt av den unge Luther: ”ett stort redskap, ett motsägelsens tecken och en förargelsens klippa”. Pjäsen skildrar Luthers förvandling från ungdomskrisen i Wittenberg och livet som augustinermunk till en driven reformator och bibelöversättare. Vilka var drivkrafterna?

Strindberg höll sin Lutherpjäs som en av sina bättre, men den är sällan spelad. Sverigepremiären var 1917 (alltså efter författarens död). Nu framförs den som del i reformationsjubileumet med premiär på reformationsdagen 31 oktober i Storkyrkosalen.

Regissören Dag Lindberg lovordades för sina två uppsättningar under Strindbergsåret 2012: ”Påsk” och ”Svarta handsken”. Teaterkritiker Leif Zern skrev: ”Att se Strindbergs ”Påsk” i Sofia kyrkas församlingssal är att återvända till pjäsens kärna. Att höra orden på nytt, naket”. (DN 120331)

Medverkande: Christopher Rasimus, Helena Simonsson Ulfvebrand, Karin Sjöberg, Micke Blomqvist, Hanna Roth, Jan Simonsson, Bengt Einarsson, Kristina Ljunggren.
Scenografi/teknik/kostym: Lotta Melanton, Sten Jensen, Marie-Louise Riise.
Regiassistent: Helena Simonsson Ulfvebrand
Regi: Dag Lindberg

Fri entré men biljett behövs pga begränsat antal platser. Boka biljetter här.

Öppet genrep
Datum: måndag 30 oktober
Plats: Storkyrkosalen

PREMIÄR