Orchestrated entities_ Chorus

Med start den 3 december går årets upplaga av #NobelWeekLights av stapeln. Storkyrkans vägg mot Slottsbacken kommer att projiceras med konstverket Orchestrated entities_ Chorus av Tove Alderin 3-11 december mellan kl 16.00-22.00 varje kväll. Det interaktiva konstverket bjuder in körer och individer att smälta samman med konstverket, där deras röster avger ljusgnistor över Storkyrkans ikoniska arkitektur. Lördag den 3 december 18.45 och söndag 11 december 16.30 kommer operasångerskan Julia West Miller att framträda. Lördag 10 dec kl 16.15 kommer kören Choir April & Glib Skvortsov att framträda.

Med start den 3 december går årets upplaga av #NobelWeekLights av stapeln! Vi på Stockholms domkyrkoförsamling/Storkyrkan är en av årets partners till denna ljusfestival som uppmärksammar och belyser Nobelprisets upptäcker och pristagare. Årets festival är 3 - 11 december kl 16.00-22.00 och tar plats runt om i Stockholms innerstad.

Läs mer på NobelWeekLights.se

#NobelWeekLights2022 #NobelPrizeMuseum @nobelprizemuseum

OM KONSTVERKET

Mot Slottsbacken projiceras Storkyrkans vägg med konstverket ORCHESTRATED ENTITIES_ CHORUS av Tove Alderin

Det interaktiva konstverket ”Orchestrated entities_ Chorus” bjuder in körer och individer att smälta samman med konstverket, där deras röster avger ljusgnistor över Storkyrkans ikoniska arkitektur.

Konstverket är kopplat till 1930 års Nobels fredspristagare Nathan Söderblom som fick utmärkelsen för sitt arbete med ”enhetlighet och att hjälpa till att skapa en ny attityd i sinnet som är nödvändig om fred mellan nationer ska bli verklighet”

Med detta konstverk vill konstnären fira vikten av universell släktskap, det gränslösa, det sköra, det oändliga och mötet mellan det välbekanta och det okända i vår tillvaro. I musik finns liknande matematiska mönster som i naturen och kosmos. Universums minsta beståndsdelar beskrivs i modern fysik som små strängar vars vibrationsmönster orkestrerar universum. Konstverkets musikstycke, ”Dona nobis pacem” (latin för ”Ge oss fred”), möter här Earth-låten av NASA, en fantastisk inspelning som fångar ett elektromagnetiskt fenomen som kallas ”Chorus”.

Läs mer här

EVENEMANG

MUSIKUPPTRÄDANDE – JULIA WEST MILLER

Lördag 3 December 18.45
Söndag11 December 16.30

Kom och upplev ett soloframträdande av operasångerskan Julia West Miller, som blir en del av Tove Alderins konstverk ”Orchestrated Entities_Chorus”.
Detta framträdande inkluderar en version av Dona Nobis Pacem som ofta tillskrivs antingen Mozart eller Palestrina, men dess sanna kompositör har aldrig bekräftats. Ursprungligen skriven som ett stycke för tre röster, sjungs den här som tre separata karaktärer av en sångare, var och en med sina egna personliga önskemål om fred.

Uppträdandet är utomhus och det är helt gratis att delta.

Om artisten: Julia West Miller är en internationellt hyllad sångerska, röstlärare och voice-over-artist som ursprungligen kommer från USA. Baserad i Stockholm uppträder hon regelbundet i hela regionen och lär ut rösthälsa till både privata studenter och i workshops.

KÖRFRAMTRÄDANDE – CHOIR APRIL & GLIB SKVORTSOV

Lördag 10 dec kl 16.15

Kom och upplev ett framträdande av Choir April och den ukrainska dirigenten Glib Skvortsov, som aktiverar och blir en del av Tove Alderins konstverk ”Orchestrated Entities_Chorus”.
Det interaktiva konstverket ”Orchestrated entities_ Chorus” är kopplat till 1930 års Nobels fredspristagare Nathan Söderblom och hans arbete om enhetlighet och dess betydelse för fred på planeten.

Konstverket kommer att ackompanjeras av den berömda ukrainska sången ”Nich Yaka Misyachna” av M.Lysenko och M. Starytskyi framförd av Choir April, en Stockholmsbaserad amatörkör som leds av den ukrainske dirigenten Glib Skvortsov.

Framträdandet är utomhus och det är helt gratis att delta.

Detta samarbete gör möjligt av Ukrainian Culture Centre i Stockholm. Dess syfte är att främja ukrainsk kultur trots det pågående kriget genom att låta svenskar och ukrainare uppleva ukrainsk film, musik, teater, litteratur, fotografi och annan konst tillsammans.

Läs mer på Nobelweeklights!