Foto: Kristin Lidell

Om att se människan 2020: året annorlunda

I år blir det ingen vanlig Bokmässa, det blir en digital litteraturfestival där Se människan förstås kommer att medverka. De existentiella och djuplodande samtal som är Se människans signum kan du i år höra hemifrån soffan eller där du själv väljer att lyssna.

Lyssna till flera författare ur årets storslagna utgivning av skön- och facklitteratur när vi sänder från Gamla stans bokhandel fredag, lördag och söndag 25–27 september, bland annat samtalar domkyrkokaplan Kristina Ljunggren med Majgull Axelsson 26 september kl 15.00 (se nedan). Vi spelar in utan publik, du hittar oss istället här: bokmassan.se eller svenskakyrkan.se/bokmässan

det levande samtalet

Genom böcker och texter får vi nya insikter om andras liv men också vårt eget. Det är inte alltid bekvämt, det kan vara både omtumlande och en ögonöppnare. Författare borrar i detta att vara människa. Ibland är det de som går före i tankar och ord, sätter frågor och erfarenheter som rör sig i vårt inre på pränt. I tider av svårigheter är författarna våra färdkamrater, de låter oss stanna till vid platser och frågor. Ibland ger det oss möjlighet att bearbeta våra egna livsfrågor.

I samtalen på Se människan-scenen är det alltid livsfrågorna som står i centrum, och i år känns detta extra angeläget. Bokmässan och Se människan blir digitalt, våra samtal kommer att spelas in i Göteborgs domkyrka och Uppsala domkyrka, och sändas direkt från Gamla stans bokhandel i Stockholm. Alla kan ta del av detta genom internets försorg. Helst hade vi sett och hört live, men vi är glada att tekniken ger oss möjlighet att sprida och få uppleva goda samtal. Vad gäller Se människan på Bokmässan är detta i sig inte något nytt, vi har sänt på nätet i många år. Men i år gör vi det på ett annorlunda sätt.

Välkommen att lyssna till samtalen på bokmassan.se, svenskakyrkan.se/bokmässan eller via sensus.se där det efter vissa programpunkter även finns möjlighet till diskussion genom Samtal fortsätter.

25–27 september

INSTÄLLD RESA TILL SABARMATI

Lördag 26 september 15.00–15.20

Lykke är gymnasielärare i Nässjö, Fatima är hittebarnet från Indien som omhändertogs av Lykke. Fatima vet att när hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmati fick hon namnet Meera. Namnet bär hon som en hemlighet. Det handlar om en mor som inte är en mor, och en dotter som inte är en dotter. Majgull Axelsson samtalar med Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling.

>>Ta del av samtalet digitalt