Otålig längtan!

En sommarhälsning till dig från domprost Marika Markovits.

Livet tar fart – som alltid. Naturen och människors längtan efter att mötas låter sig inte stoppas. Parkerna grönskar och blomstrar. Gamla stan och City fylls åter
av liv när turism, handel och kroglivet försiktigt återupptas. Picknickfiltar rullas ut i gräset för en middag i parken. Barn leker vid brunnen på Stortorget.

bäras av hopp

I kristen tanke lever hoppet starkt att livet alltid övervinner döden och lidandet. Till slut. Hopp ger resiliens – motståndskraft.

Att bäras av hopp är en tillgång i livet. Och det är kanske det viktigaste budskap kyrkan har att förmedla till generation efter generation: Att det finns skäl att hoppas på en framtid, på hälsa, på gemenskap, på fred, på livsmening – ja på det goda i livet. Att tillhöra en gemenskap som bärs av hopp – är kärnan i att tillhöra Svenska kyrkan.

Men hopp lever och frodas överallt och kyrkan har inte copyright, vare sig på hopp eller Gud eller tro. Därför är Svenska kyrkan en öppen och demokratisk gemenskap präglad av mångfald, där alla är välkomna.

Äntligen!

Nu kan vi ses igen för gudstjänst och musik. Vi öppnar steg för steg smittsäkert. Släkt och vänner kan samlas för att fira livet och kärleken i dop och vigslar i Storkyrkan och S.t Jacobs kyrka. Eller varför inte på kajerna på Riddarholmen, Strömparterren, eller i hemmet eller på gården mellan husen. Vi präster kommer gärna till 1-årskalaset eller picknicken i parken och döper eller viger er som väntat och längtat länge efter att fira livet och kärleken.

Önskar du boka dop eller vigsel snabbt och enkelt kontakta Camilla Sannerud
08-723 30 03, camilla.sannerud@svenskakyrkan.se

Dop eller inte dop –ändå med i det som händer

Jag vet att många tänker att nu är mitt barn ett eller två år – då är det för sent att döpa. Men det är aldrig för sent att ha dop och fest! Jag upplever det särskilt roligt när barnet själv kan upptäcka allt spännande med dopfunt, vatten, kyrkan.
Jag vill också passa på att nämna för dig som har barn under 18 år som inte är döpta, att du gärna få anteckna barnet ”i väntan på dop”. Nya regler gör att kyrkan inte kan ha adresser till barn som inte är döpta och därmed inte bjuda in till aktiviteter för barn eller ungdomar.

Kontakta Camilla Sannerud 08-723 30 03, camilla.sannerud@svenskakyrkan.se om du har frågor eller vill anteckna ditt barn. När hen fyller 18 år får den en fråga om den vill kvarstå eller inte. Alltså en möjlighet att välja själv.

kyrkoval

Apropå val – så är det kyrkoval 19 september. Förra valet ville många rösta som inte var tillhöriga Svenska kyrkan. I år behöver du i så fall skriva in dig i Svenska kyrkan senast i början av augusti. Är du medlem idag kommer röstkortet med posten i slutet av augusti.

Med hopp om en glad sommar!
Marika Markovits, domprost

Välkommen i sommar!

Storkyrkan öppen varje dag kl 10.00-18.00
Entréavgift 60 kr.I entrépriset ingår audioguide.
OBS församlingsbor och barn upp till 18 år fri entré.

Varje vecka i Storkyrkan
Kvällsandakt, måndag-onsdag kl 17.00
Guidad visning, måndag- torsdag kl 15.00
Konsert, torsdagar kl 17.00
Morgonbön, fredagar kl 10.00
Konsert, fredagar kl 19.00
Förbönsgudstjänst, lördagar kl 11.00
Gudstjänst, söndagar kl 11.00

Varje vecka i S:t Jacobs kyrka
Orgelkonsert/afterwork, fredagar kl 17.00

Varje vecka i S:ta Clara kyrka
Lunchkonsert, fredagar kl 12.00 (ej 25/6)
Aftonmusik, lördagar kl 18.00

Digitala sändningar
Andakter från Storkyrkan finns här på webbplatsen och på facebook för dig som är bortrest eller vill delta från hemmet.

Vi möts på ett ansvarfullt vis utifrån bestämmelserna om maxantal för deltagare, självklart med anpassning till att hålla säkerhetsavstånd, säker in- och utpassering etc.