Foto: Louise Linde

Nyfiken?

En sensommarhälsning till dig från domprost Marika Markovits.

NYFIKEN?
Vad händer bakom byggställningen på Storkyrkan? Hur kommer det att se ut? Och hur illa var det? Först i februari 2023 är det klart men några svar kan du få redan nu genom att följa dokumentationen här på hemsidan.

Du som bor i församlingen inbjuds också till en särskild händelse den 15 september kl. 14.00 i Storkyrkan, då vi öppnar tre tidskapslar som har hittats i Storkyrkans torn från 1742, 1903 och 1929.

Vi ska också skapa en tidskapsel från vår tid som ska byggas in i tornet.

Anmälan: https://bit.ly/3Aiw6PO Begränsat antal platser

Tidskapslar väcker onekligen nyfikenhet - en skatt, ett slags testamente över en tid som är flydd, men som ändå är närvarande.

Är du en nyfiken person? Tycker du om att utforska det som är nytt eller okänt? Nyfikenhet belönar sig ofta – vi prövar nya smaker, söker ny kunskap, vi vidgar vår syn på livet och världen.

Det är en drivkraft som öppnar nya möjligheter för mänskligheten, och förhoppningsvis världen som helhet om vi förvaltar vår nyfikenhet väl.

Ibland funderar jag om min nyfikenhet har passerat ”bäst-före-datum”? Att det är färre saker jag är öppen inför? Då är jag tacksam för människor och event som nytänder min nyfikenhet. Jag hoppas till exempel väcka din nyfikenhet för det Domkyrkoförsamlingen erbjuder.

Nu närmaste en fantastisk konsert- och föreläsningshöst. Vår ambition är att vara en plats för nyfikenhet och lärande med masterclass i kördirigering, internationell ungdomskörsfestival och utställningen Mellan bergen och havet – som berör frågan om vår relation till naturen och det andliga. Katedralakademin lyfter aktuell forskning och samhällsdebatt kring vår framtid. Och avslutningsvis i februari 2023 – får vi fira att Storkyrkan återfått sin 1700-tals stilfulla exteriör.

Nyfikenhet frodas bäst i sammanhang där det råder öppenhet att ompröva tidigare kunskap. Där det finns tolerans för att experimentera, göra fel och göra om. Där respekt för allt levande hålls högt – så att nyfikenheten inte blir destruktiv.

Detta är en anda som Domkyrkoförsamlingen eftersträvar och vi har en 500-årig tradition att luta oss emot. Här reformerades kyrkan på 1500-talet, här stoppades häxprocesserna. Här firades de första Pridegudstjänsterna. Här förnyades kyrkomusiken.

Vi som bor och lever här har ett arv att vara stolta över.

Välkommen!

Tack för allt stöd till flyktingar från kriget i Ukraina.

Just nu gör vi en insamling till svältkatastroferna på Afrikas horn, Burma och Yemen.

Bidra gärna med en gåva via ACT – Svenska kyrkans biståndsarbete. https://www.svenskakyrkan.se/act