Myten om kyrkans politisering

Tidigare chefredaktören Mats Svegfors menar att talet om kyrkans vänstervridning är en myt som hänger kvar sedan tidsandan på 1960-och 70-talen. Vår tids problem är snarare att vi tänker för snävt. Hur påverkar det kyrkan? Söndag 15 april i Storkyrkosalen.

Från många håll har Svenska kyrkan anklagats för politisering och vänstervridning. Stämmer det? Mats Svegfors har gjort en egen studie om hur riksdagspartierna ser på religion och kyrka. Slutsatsen är att det som uppfattas som ett ”vänsterproblem” hänger kvar från en tidsanda flera decennier tillbaka som då genomsyrade också journalistik och pedagogik. Problemet i vår egen tid är snarare ett snävt tankeregister, också inom politiken själv. Hur påverkar det kyrkan?

Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor
Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och vd för Sveriges Radio.

Datum: Söndag 15 april
Tid: 13.00–14.30, kyrkkorv till självkostnadspris från12.30