Foto: Artisten egna

Musique du Couronnement dell’Eglise - Gustaf III:s kröningsmusik

Det var i Storkyrkan det hände för 250 år sedan. Nu kan vi uppleva musiken igen! 29 maj kl 16.00 gästas Storkyrkan av Jenni Nell ordförande i Sällskapet Gustaf III, professor Mattias Lundberg, Uppsala Universitet, Drottningholms Barockensemble, Elisabeth Hellström sopran, Patrik Kesselmark tenor, Katarina Kammarkör, Sällskapet Gustafs skål! och Hans Vainikainen musikalisk ledning. Observera! Biljetter köps via Ticketmaster!

Den 29 maj 1772 kröntes Gustaf III till Sveriges konung vid en ceremoni i Storkyrkan i Stockholm. På dagen 250 år senare återuppförs den till stora delar bortglömda kröningsmusiken för första gången sedan uruppförandet.

Konserten levandegör en viktig händelse i svensk historia genom återuppväcka en musikskatt och kasta nytt ljus över den gustavianska tiden och dess musikliv. Konserten är en del av ett större forskningsprojekt, lett av fil dr Jennie Nell (Stockholms universitet) och professor Mattias Lundberg (Uppsala universitet). Programmet inleds med en kortare presentation som guidar publiken genom kröningen såsom den genomfördes för på dagen 250 år sedan. Bakom arrangemanget står Sällskapet Gustaf III med bidrag från Kulturrådet och Svenska Akademien.

Kröningsmusiken, som komponerades av Francesco Antonio Uttini (1723–1795) framförs av Drottningholms Barockensemble och Katarina Kammarkör under ledning av Hans Vainikainen. Medverkar gör även Elisabeth Hellström (sopran) och Patrik Kesselmark (tenor) som dessutom framför ett par kortare arior ur Uttinis opera Thetis och Pelée som beställdes av Gustaf den III till kröningsdagen. Härutöver framförs ett par kröningsmenuetter, vilka skrevs till dansen i Rikssalen efter kröningsmiddagen. Medlemmar ur Sällskapets Gustafs skål! demonstrerar danserna iförda tidstypiska galadräkter.

Medverkande:
Jennie Nell ordförande i Sällskapet Gustaf III
Mattias Lundberg Uppsala universitet
Drottningholms Barockensemble
Elisabeth Hellström sopran
Patrik Kesselmark tenor
Katarina Kammarkör
Sällskapet Gustafs skål!
Musikalisk ledning: Hans Vainikainen

Producenter: Jennie Nell (Sällskapet Gustaf III) & Rebecka Karlsson (Drottningholms Barockensemble)

När: söndagen den 29 maj kl 16.00
Var: Storkyrkan Stockholm