Foto: Artistens egna

Mot tyrannen stå upp

En teaterföreställning om kvinnorna och reformationen sedd genom Kristina Gyllenstiernas ögon, av Vibeke Nielsen Svedman. Lördag 7 november 2020 kl 16:00 i Storkyrkan. OBS! Föranmälan

Vem var Kristina Nilsdotter Gyllenstierna?

Kristina Gyllenstierna verkade och levde under reformationen. Hon föddes in i högadeln och gifte sig vid sjutton års ålder med den man som skulle bli Sveriges riksföreståndare: Sten Sture den yngre. Hon var den kvinna som fick ta över styret efter makens död under Kristian den andres belägring av Stockholm. Hon stod på barrikaderna – höggravid – och fick se sig själv och Stockholm besegrat. Fredsfördraget innebar att Kristian utnämnde sig till konung av Danmark, Norge och Sverige. Motståndet mot honom och hans lierade Biskop Gustav Trolle ledde bl.a. till Stockholms blodbad år 1520.

Detta drama skildrar ett stycke svensk historia som leder fram till reformationen.

Genom Kristina Gyllenstiernas och hennes kaplan och biktfader Johannes skildring går vi denna turbulenta tid till mötes. Maktkamp och våld står mot tro och bön. Mitt i detta står Kristina Nilsdotter Gyllenstierna - en ovanlig kvinna med ett säreget öde och hon förtjänar att bli hågkommen!

I rollen som Kristina: skådespelerskan och dramatikern Vibeke Nielsen

Som Sturarnas kaplan och biktfader Johannes: Jan Svedman