Stockholms domkyrkoförsamling

Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon: +46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling Webbplats

Kyrkovalet - en riktig rysare

Sveriges mest obevakade val – varför är det viktigt? De förtroendevalda – vad gör de i kyrkan? Och hur fungerar samarbetet med kyrkoherdarna? När kyrkovalet närmar sig kommer vi att ordna kunskapsfrukost enbart för journalister.

I hela Sverige deltar 797 nomineringsgrupper i kyrkovalet, de flesta bara på lokal nivå. De grupper som får majoritet bildar kyrkoråd och kommer att bestämma över kyrkans inriktning på församlingsnivå. Det finns många exempel på när anställda och förtroendevalda drar åt olika håll.
På nationell nivå, där man väljer förtroendevalda till det högsta beslutande organet kyrkomötet, fick Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna tillsammans nästan hälften av rösterna 2013 (47,24 %). De nomineringsgrupper som fortfarande hör ihop med sina moderpartier innehar därmed 118 av 251 mandat.

Tre grupper har ett renodlat kyrkoinriktat program - Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan POSK, Frimodig kyrka och Öppen kyrka. De fick tillsammans nästan 25 % av rösterna till kyrkomötet och har 61 mandat.

Borgerligt alternativ, tidigare Moderaterna, fick 12,6 % av rösterna. 31 mandat.

Vad betyder det för kyrkan i stort? Vad betyder det att kyrkoråden, alltså de som väljs att bestämma på lokal nivå, är ovanligt litet bevakade?

FAKTA kyrkovalet

797 "partier" - ja, du läste rätt. Så många nomineringsgrupper ställer upp i valet.
5,2 miljoner svenskar är röstberättigade - av kyrkans 6,2 miljoner medlemmar.
Alla 16-åringar som är med i kyrkan har rösträtt.
Ca 30 000 kandidater kommer att stå på listorna till årets kyrkoval.
I år tillsätts totalt omkring 15 000 poster. Kyrkan har ungefär lika många förtroendevalda som kommuner, landsting och riksdag tillsammans.
De förtroendevalda bestämmer över kyrkans inriktning och ekonomi. De väljs till kyrkomötet på nationell nivå, till 13 stift på regional nivå och på lokal nivå i 1360 församlingar eller pastorat.
I 97 av dessa finns bara en nomineringsgrupp att rösta på, men då utan partipolitisk bindning.
Kyrkovalet kostar i år 100 000 000 kronor.

FÅ RÖSTAR

I förra kyrkovalet (2013) gick 12,8 procent till valurnorna.

IDEOLOGISKT VAL 2017

Sverigedemokraterna har i år 1000 kandidater mot 160 förra valet då partiet fick 6 procent av rösterna. ”Vi ska ta över”, säger Jimmie Åkesson i GP 1 april 2017. SD förordar en traditionell kyrka med inriktning på det svenska och ett ”offensitvt inhemskt missionsarbete”.

SD pekar ut socialdemokraterna som huvudmotståndare (Sydsvenskan/TT 1 april 2017) - och omvänt. (S) definierar "om än motvilligt" SD som sin motpol (Dagen  5 maj 2017) och fick 29 procent i förra kyrkovalet. (S) vill enligt partiprogrammet att Svenska kyrkan ska "stå upp för religionsdialog och ta kampen mot islamofobi och antisemitism".

på vår kunskapsfrukost MÖTER du:

Två personer, en som är expert på valet i kyrkan och kan alla siffror. Och en kyrkoherde som är chef i ett pastorat och kan berätta hur han samarbetar med kyrkorådet.

Niclas Blåder, präst, teol dr, Svenska kyrkans forskningsenhet i Uppsala: "Det finns väldigt lite skrivet, rent generellt, om kyrkoråden."
Anders Grape, kyrkoherde i Enköpings pastorat, gillar att "jobba med livsfrågor, med det andliga, möta människor i livets alla skeden".

SÅ GÅR DET TILL

8.00 står frukosten serverad i Storkyrkosalen. När vi försett oss kommer Niclas och Anders att berätta om sina olika verksamheter i ca 45 minuter. Resten av tiden är de beredda att svara på dina frågor i dialog.

DATUM OCH TID

Augusti, en vardagsmorgon 08-10

PLATS

Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9 i Gamla stan
Anmälan via Eventbrite när vi har bestämt exakt datum i augusti.

Kunskapsfrukostarna är GRATIS och enbart för journalister.

FLER TEMAN, FLER TILLFÄLLEN

Kommer i höst! Vi skickar som vanligt nyhetsbrev.

Välkomna!

Ann Lagerström, projektledare