Kunskapen och dess fiender

Fakta- och kunskapsresistens har i dag blivit vedertagna begrepp. Vilka mekanismer ligger bakom? Hur kan vi motverka att falsk och ogrundad information sprids? Söndagen den 18 februari ger professor Åsa Wikforss sitt filosofiska perspektiv på kunskap.

Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av det vi vet får vi från andra människor. Det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi stärka vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen?
Åsa Wikforss undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv: vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den.

Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet