Foto: Freepike/artistens egna

Gamla stans egen näktergal – Svensk musikvår

Varmt välkommen till konserten Gamla stans egen näktergal i Storkyrkan den 19 mars kl 16.00. Fri entré! Carl Unander-Scharin är ett unikum i det svenska musiklivet. Som utbildad kyrkomusiker, tonsättare och operasångare har han gestaltat över 40 operaroller, uppfunnit elektroniska instrument, doktorerat, blivit professor och komponerat en stor mängd vokalmusik, inklusive opera. I dagens konsert bjuds både vokalmusik för kör och solist såväl som uruppförande av en stor orgelsvit, Suite processionis, för två orglar och dansare. Författarsamtal äger rum kl 15.00 i Själakoret, Storkyrkan.

Carl Unander-Scharin är ett unikum i det svenska musiklivet. Som utbildad kyrkomusiker, tonsättare och operasångare har han gestaltat över 40 operaroller, uppfunnit elektroniska instrument, doktorerat på Kungliga Tekniska Högskolan, blivit professor och komponerat en stor mängd vokalmusik, inklusive opera.

Under decennier har Carl Unander-Scharin varit en flitigt återkommande solist i Storkyrkan och därtill har hans musik klingat i domkyrkoförsamlingens kyrkor vid ett flertal tillfällen. Karriären började redan som 18-årig korist i Storkyrkans kör under ledning av Gustaf Sjökvist. Sedan några år tillbaka bor han i Gamla stan och vad kan passa bättre än att ge ett tonsättarporträtt av hans musik?

I dagens konsert bjuds både vokalmusik för kör och solist såväl som uruppförande av en stor orgelsvit, Suite processionis, för två orglar och dansare.

 

Program

Carl Unander-Scharin Djupt under dagens yta
Carl Unander-Scharin ur Apostlagärning
Carl Unander-Scharin Salve Flos et Decor Ecclesiae
Carl Unander-Scharin Ordlöst med andedräkten
Carl Unander-Scharin Smärtfågel ur Tokfursten
Carl Unander-Scharin Suite processionis uruppförande

 

Jacob Högström baryton
Mattias Wager & Johannes Skoog orgel
Arina Trostyanetskaya & Åsa Unander-Scharin dansare
Stockholms domkyrkokör
Johan Hammarström dirigent