Framtiden som politiskt projekt
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, Uppsala universitet, Helene Egnell, TD, Roger Persson Österman, förste vice ordförande i kyrkorådet, Maria Magdalena församling, professor i juridik, Bengt Westerberg, tidigare riksdagsledamot och partiledare för Folkpartiet.
Inför ett val vill politiker förstås vinna röster. Konkurrensen om väljarnas sympatier riskerar därför leda till kortsiktiga löften som kan bli svåra i praktiken att infria, vilket i sin tur leder till svekdebatter och politikerförakt. Jämte de kortsiktiga frågorna finns det en mängd viktiga, ibland livsviktiga, politiska frågor som är betydligt mer långsiktiga, frågor som ofta är mer komplicerade men ofta inte lika omedelbart tilltalande. Finns det inte en risk att sådana mål kolliderar med de mer kortsiktiga? Många menar att klimat- och miljöfrågorna inte fick tillräckligt med uppmärksamhet i den senaste valrörelsen, då politikerna var fullt upptagna med att utfästa löften om allt ifrån ”familjevecka” till att ”knäcka gängen”. Ett annat exempel är de löften som gavs om kompensationer till hushållen för ökande bostadskostnader och prisstegringar. Risken på längre sikt med sådana kompensationer blir en alltmer växande inflation, något som inte gynnar någon.
Hur hanterar man denna spänning, spänningen mellan väljarnas, ibland otåliga, närtidsförväntan och genomförandet av långtidvisioner, hur undviker man att ge efter för populism?
Samtalet leds av Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus, Uppsala universitet
Datum: Söndag 15 januari
Tid: 13.00–14.30
Plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla stan