En lösning just nu för dem som söker nattvila i S:ta Clara kyrka

Med gemensamma krafter har en lösning skapats för deltagarna i föreningen S:ta Clara kyrkas verksamhet nattöppen kyrka. Maria Magdalena församling ställer sitt församlingshem till förfogade två nätter i veckan fram till slutet av mars.

Efter konstruktiva samtal kring en lösning angående nattöppen kyrka i S:ta Clara kyrka är det bestämt att verksamheten flyttar till Maria Magdalena församling under våren.

- Vi är glada över att kunna bidra med en lösning, säger Hillevi Uddenfeldt, kyrkoherde i Maria Magdalena.

Middag och andakt kommer även fortsatt att äga rum i S:ta Clara kyrka, därefter tar sig nattgästerna för att sova i lokalerna på Södermalm. Där kan 31 deltagare rymmas måndagar och torsdagar.

Utöver detta kommer upp till 20 deltagare per vecka kunna sova två nätter på vandrarhem. Gålöstiftelsen och Stockholms Domkyrkoförsamling har genom akuta gåvobidrag gjort detta möjligt.

- Föreningen S:ta Clara kyrka frågade oss om vi hade möjlighet att hjälpa till och finansiera övernattning på vandrarhem, när det inte gick att hitta en lösning i själva kyrkan. Vi bidrar med församlingens diakonala medel och har utformat en gemensam ansökan till Gålöstiftelsen, som lovade hjälpa till i denna akuta situation, säger domprost Marika Markovits. Vi hoppas att det ger Föreningen S:ta Clara kyrka möjlighet att hjälpa fler.

- Att kunna erbjuda nattvila både i gemenskap med andra och i eget rum, där man kan duscha och sova lite längre på morgonen, blir en väldigt bra kombination för den som lever i hemlöshet. Problemen är ofta komplexa och man behöver olika typer av stöd. Nu kan vi ge utifrån individuella behov, åtminstone fram till slutet av mars, säger Mats Nyholm.

Stockholms domkyrkoförsamling och Föreningen S:ta Clara kyrka kommer att fortsätta dialogen om verksamheten nattöppen kyrka.

 - Förhoppningsvis kan vi med gemensamma krafter hitta en lösning även för nästa vinter, säger Mats Nyholm. Både för verksamheten i S:ta Clara kyrka, men också för ett större grepp genom att flera organisationer samarbetar, som t.ex. Folkungakyrkan, Maria Magdalena, Tyska kyrkan, Ny gemenskap, Frälsningsarmén för att erbjuda öppet varje natt i city. Då kan vi göra ännu större skillnad för dem som lever i hemlöshet och fattigdom i staden.

Mats Nyholm, Direktor, Föreningen S:ta Klara kyrka, 
mats.nyholm@svenskakyrkan.se

Hillevi Uddenfeldt, Kyrkoherde, Maria Magdalena församling
hillevi.uddenfeldt@svenskakyrkan.se

Marika Markovits, Domprost, Stockholms Domkyrkoförsamling
marika.markovits@svenskakyrkan.se