Foto: Louise Linde

Digitala visningar för skolor och grupper

Under våren 2021 ger vi digitala visningar för barn och ungdom. Här ser du vårt utbud och hur det går till. Här finns även en trailer att se!

Digitala visningar:

• Drottningen av Kappadokien och S:t Göran & draken ca 10 min
    Låg- och mellanstadiet samt SFI
  • Olaus Petri ca 5 min
    Högstadiet och gymnasiet
  • Vädersolstavlan ca 6 min
    Mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet samt SFI
  • Dramatiserad S:t Göran & draken ca 10 min
    Vi erbjuder även en dramatiserad visning av legenden S:t Göran & draken.
    Förskolan

När? Tisdagar och torsdagar kl 10.00 och 12.00 via Zoom
Start vecka 7 fram till och med vecka 21 (ej vecka 9 och 14)

Hur går det till?
Visning via Zoom med introduktion, förinspelade filmer samt frågor och svar som avslutning. Max 40 min längd.

Hur anmäler jag mig och min grupp?

• Skicka mail till Sabina Koij här.
  • Ange datum och vilken tid du vill ha i mailet.
  • Ange även vilka filmer du vill ta del av.
  • Därefter skickar Sabina Koij ut ett svar med länk till Zoom mötet.

Drottningen av Kappadokien och S:t Göran & draken

Foto: Louise Linde

Drottningen av Kappadokien möter vi precis när draken håller på att äta upp hela byn i legenden om S:t Göran & draken.

I den här visningen berättas det om legenden, den historiska anledningen varför S:t Göran & draken hamnade i Storkyrkan 1489 samt vilka material som skulpturen är av.

Olaus Petri i Storkyrkan:

Foto: Louise Linde

Här får du höra om Olaus Petri som verkade i Storkyrkan under 1500-talets första hälft. En drivande kraft inom reformation och en historieskildrare. Tack vare Olaus Petri har vi en dokumentär nedteckning av Stockholms blodbad.

Vädersolstavlan

Foto: Louise Linde

I Vädersolstavlan får du möta Urban målares fru som berättar om själva händelsen, om hur själva fenomenet uppstår och vilka implikationer  tavlan hade. Det finns även hemligheter om tavlan som Urban målares fru berättar om.

Dramatiserad visning S:t Göran & draken

Foto: Louise Linde

Här får vi träffa drottningen av Kappadokien, kungen av Kappadokien, prinsessan Kleodilinda och Riddar Göran.

Medverkande:
Kristina Ljunggren domkyrkokaplan
Sabina Koij domkyrkolektor

Teater i kyrkan
Sedan många år tillbaka har man i Storkyrkan använt teatern som pedagogisk metod. Vi har länge bedrivit ett arbete med att dramatisera bibliska berättelser, existentiella frågor och Storkyrkans spännande historia. Föreställningarna för barn präglas ofta av lättsamhet och humor med fokus på att förmedla kunskap och allmänbildning, utan konfessionella avsikter. Välkommen att lära känna personligheter såsom Josef och hans bröder, Gustaf Vasa och Kleodilinda, prinsessan som riskerade av slukas av draken och som i sista stund räddades av Riddar Göran!