Stockholms domkyrkoförsamling

Den sårbara människan

Vad tål vi? Kan vi bli utbrända av empati, och på vilket sätt kan vägen tillbaka till att jobba igen gå via existentiella samtal? Två kvällar om hur vår sårbarhet både kan stjälpa oss och göra oss starka.

Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa ökar, inte minst i yrken där man jobbar
nära människors utsatthet. Vad tål vi? Hur hanterar vi vår sårbarhet inför andras
lidande och vårt engagemang i andra? Och hur pratar vi med varandra om känslan
av otillräcklighet och längtan efter mening? Under ett par kvällar undersöker vi
människans bristningsgräns, vad som händer när vi går i väggen och vägar tillbaka
till kraft och meningsfullhet.

kan man bli utbränd av empati?

Luther präglades av kallelsen. De engagerande jobb som i dag liknar ett kall kan leda till s k empatitrötthet. Inom vården, polisen och socialtjänsten slits många inifrån. Ny forskning visar att vi kan bli utbrända av det egna dåliga samvetet, när vi inte kan göra det vi vet att vi borde göra för andra. Hur kan vi utbildas för att hålla i längden? Vad innebär det att både vara empatisk och bry sig om sig själv? En programpunkt i repris på mångas begäran.

Medverkande: Lars Christiansen,
präst, terapeut och lärare för blivande präster
Agneta Lagercrantz, journalist och författare

Datum:
Onsdag 27 september
Tid: 18.00, kyrkkorv till självkostnadspris
Plats: Nicolaisalen, Själagårdsgatan 13, Gamla stan

vid utmattningens gräns

Att bli sjukskriven för utbrändhet innebär att för en tid förlora förmågan att arbeta. Det kan också upplevas som att förlora meningen i livet. Många hamnar vid en yttersta gräns och funderar över meningsfrågor och tillhörighet. I sin doktorsavhandling har Ann-Kristin Eriksson studerat ett rehabiliteringsprogram för långtidssjukskrivna med inriktning på existentiella samtal. I ”Vid utmattningens gräns” visar hon att utrymmet för livsfrågor kan få många att hitta en väg tillbaka till både känslan av mening och ett arbete.

Medverkande: Ann-Kristin Eriksson,
religionsvetare, lektor Gävle Högskola