Nu hjälps vi åt att minska smittspridningen

Regeringen föreslår att begränsa maxantalet deltagare i allmänna sammankomster till 8 personer. Detta innebär det för Stigtomta-Vrena församling.

Regeringen meddelade den 16 november om skärpta regler för allmänna sammankomster. När förslaget går igenom, begränsas deltagarantalet till maximalt 8 personer i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta börjar gälla den 24 november och det påverkar alla våra verksamheter, den 24 november det gäller i ett första skede under fyra veckor.

Den 20 november beslutades det att på begravningsgudstjänster görs ett undantag, där får 20 personer deltaga exkl medverkande, om lokaler och andra förutsättningar medger det.

Så här agerar vi, av omsorg om dig och våra medmänniskor, för att göra vad vi kan för att minska smittspridningen:

ÖPPNA KYRKOR
I så hög utsträckning som möjligt, kommer Stigtomta kyrka och Vrena kyrka att vara öppna. Du är välkommen in att sitta ned en stund, tända ett ljus och be.

I Stigtomta kyrka fortsätter vi att ha Bön 18.18 på onsdagar med ett deltagarantal på max 8 personer. Om du skulle komma när taket är nått, så är du välkommen tillbaka vid ett senare tillfälle.

GUDSTJÄNSTERNA ÄR DIGITALA
Söndagens gudstjänst kommer att firas i kyrkan men endast tjänstgörande kommer delta på plats. Istället välkomnas du till att vara med och fira med oss via facebook, så som vi gjort varje vecka ända sen mars. Det finns en agenda på hemsidan om du vill följa med i den.

Kyrkklockorna ringer fortsatt till helg lördagar kl 18.00 och till gudstjänst i den kyrka vi firar gudstjänsten i, detta som en påminnelse om att vår bönegemenskap fortsätter. När klockorna har ringt, bänka dig då gärna framför vår digitala gudstjänst. Det finns också möjlighet att fira gudstjänst tillsammans med radiogudstjänsten eller alternativ från SvT.

DOP, VIGSEL OCH BEGRAVNING
Det går fortfarande att gifta sig eller döpa sitt barn, trots det sänkta maxtaket. Däremot utan en stor skara gäster, då vi inte ska överstiga 8 personer här heller (inkl tjänstgörande präst, musiker och vaktmästare). Vi har full förståelse om ni väljer att vänta ett tag och vila tryggt i att det aldrig är för sent för att gifta sig eller döpa sitt barn. ​

Begravningar kan det vara svårare att vänta med. Den 20 november beslutades det att på begravningsgudstjänster görs ett undantag från regeln om 8 personer. 20 personer får deltaga exkl medverkande, om lokaler och andra förutsättningar medger det. Enligt regeringen träder ändringen i förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i kraft den 24 november och gäller i ett första skede under fyra veckor. Samtala gärna med den präst som utför begravningen om att ha en minnesstund vid ett senare tillfälle efter begravningen, då fler kan närvara. Behöver du ytterligare stöd i form av t ex samtal i en tid av sorg, så finns våra präster och diakoner här för dig.

FÖRSAMLINGENS VERKSAMHET
När de skärpta restriktionerna för Södermanland presenterades, pausade vi all verksamhet. Gruppernas ledare tar kontakt med berörda och berättar vad som gäller för just er grupp resten av terminen.

DU ÄR VIKTIG
Alla vi som utgör Stigtomta-Vrena församling vill att du ska veta att vi fortsatt finns kvar och arbetar för och med dig. Vi har full förståelse för att det här är en jobbig situation – kanske till och med den jobbigaste många upplevt i sina liv. Men vi påminner varandra om att det vi gör idag påverkar vad vi kan göra i morgon. En tillfällig paus i våra fysiska möten möjliggör att vi kan fortsätta med dem efter pandemin. Kom ihåg, när vi nu närmar oss advent, att Jesus kom till jorden på det mest oväntade sätt och Han fortsätter att vandra mitt ibland oss, också där vi minst anar det. ”Jag är världens ljus”, säger Jesus. Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.

Ta hand om dig, om andra och om varandra.