Konfirmandtiden ger möjlighet att tillsammans med vuxna och jämnåriga söka svar på de viktiga och svåra frågorna om livet, om vem Jesus är, vad vill han oss människor, om vilka vi själva är och vad vi vill stå för och tro på.
Detta sker under ett år när ungdomarna är 14-15 år genom samtal, undervisning, gudstjänster, läger/utflykter, studiebesök.
Vad betyder ordet konfirmation?
Det kommer av det latinska ordet confirmare jämför engelskans confirm som betyder både bekräfta och att ge någon styrka. Genom konfirmationen bekräftas Guds kärlek till konfirmanden som människa och döpt. Det är Guds ”Ja” till oss och det som hände när vi döptes.
Varje människa är värdefull och har en viktig uppgift både i kyrkan och i den vardag där vi lever. Konfirmationen är också en ung människas möjlighet att säga ”Ja!” till Gud och till den tro man är döpt till. Och Gud vill ge kraft och styrka att leva ett gott liv.
Dop och konfirmation - hör det ihop?
Ja, den som skall konfirmeras måste vara döpt. Man kan döpas under lästiden, i gruppen eller bara med familjen närvarande. Man får alltså börja sin konfirmationstid innan man döps och också om man inte bestämt sig för att till sist konfirmeras. Man kan komma och pröva!
Hur får man inbjudan?
Ett brev med inbjudan och information går ut till ungdomarna i åk 7 på våren och ett påminnelse-brev kommer lite senare under sommaren.
Vad händer under konfirmandtiden?
I Stenstorps pastorat samlas konfirmanderna i Stenstorp.
Terminsgrupperna träffas regelbundet under läsåret. Vi samlas lite längre pass under lovdagar, studiedagar och söndagar. Vid träffarna utgår vi från samtal och diskussioner där ungdomarnas frågor och funderingar är viktiga. De innehåller också sång och musik, målande, skapande och drama. Är det ett långt pass fikar vi tillsammans eller äter lunch. Till lästiden hör ju också att vara med i församlingens gudstjänster, att uppleva andra människors tro.
Under lästiden får varje konfirmand en bibel, en studiebok, en frälsarkrans och annat material.
Vilka finns med i konfirmandarbetet?
Kring varje konfirmandgrupp skall finnas ett konfirmandarbetslag. Det består av präst, kantor och församlingsassistenter.
Konfirmationsförhör, eller...?
Nej, det var länge sedan! Äldre personer minns nog förhöret där man skulle kunna mycket utantill. Dagens konfirmandföräldrar var kanske med om redovisning med drama eller förberedda frågor.
I dag har vi i Stenstorps pastorat lämnat mycket av det som känns som en prestation. Om en grupp har tyckt om att arbeta med drama och musik så finns det säkert med men framför allt vill vi lyfta fram konfirmationsgudstjänsten som en påminnelse om dopet och en välsignelseakt när ungdomarna nu står på tröskeln till vuxenlivet.
Ännu fler frågor och svar hittar du här.