Coronaviruset och Svenska kyrkan

Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör coronaviruset.

Vi tar oron för coronaviruset på allvar. Med hänsyn till varandra ber vi dig därför att stanna hemma om du känner av symptom på luftvägsinfektion, även lindriga. Vi ber alla att ta ansvar för sin egen smittspridning. Om du varit på resa i ett coronadrabbat område ber vi dig vänligen vänta två veckor innan du kommer till kyrka och församlingshem.

Här nedanför finns en länk till Svenska kyrkans nationella sida med information om det nya coronaviruset och Svenska kyrkans verksamhet. Om du är sjuk ska du vända dig till sjukvården. Om du är orolig är du välkommen till din församling.

HAR DU FRÅGOR ELLER KÄNNER DIG OROLIG?
Om du är sjuk ska du vända dig till sjukvården via 1177 (extern länk) och följa de anvisningar du får.

Om du har frågor om coronaviruset kan du läsa på Krisinformation.se Där finns länkar till olika myndigheters information. Du kan även ringa det nationella informationsnumret 113 13 (extern länk) om du har frågor. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

GUDSTJÄNSTER:
Regeringen har fattat beslut om ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Vi fortsätter att fira gudstjänst, men kommer att begränsa antalet deltagare.

BEHÖVER DU PRATA:
Du kan komma i kontakt med prästerna i Stenstorps pastorat via församlingsexpeditionen 0500- 49 95 00. HÄR hittar du kontaktuppgifter till alla präster. Du kan också ringa jourhavande präst på 112.

Under rådande omständigheter är det särskilt viktigt att visa omsorg om våra medmänniskor.

Under rådande omständigheter är det särskilt viktigt att visa omsorg om våra medmänniskor.
För samlingar som vi kommer att bedriva innebär:

• Skaka inte hand med varandra

• Krama inte varandra

• Håll viss fysisk distans

• Hosta eller nys i armvecket

• Var noga med din handhygien, tips se bilden nedanför.

TACK för visad hänsyn!

VI HAR BESLUTAT ATT STÄLLA IN FÖLJANDE AKTIVITETER:

• Mässa och sång & andakt på Stenstorps äldreboende, Torget, tillsvidare.

• Församlingsträffar, tillsvidare.

• Träffpunkten, tillsvidare.

• Soppluncher, tillsvidare

• Broddetorps kyrkliga syförening, tillsvidare.

• Sy- och snickerimöte, Under hela vårterminen.

• Pyttiorer i Broddetorp, tom 20 april

VERKSAMHET MED BARN:
När det gäller verksamhet för barn och unga följer vi rekommendationen om skolornas öppethållande. Har skolan öppet har även kyrkans verksamhet öppet.

Är du själv eller barnet sjukt eller har förkylningssymptom så stannar ni förstås hemma som tidigare. I verksamheterna är vi för närvarande extra noga med handhygien.

Hälsning från vik, kyrkoherde.

Det är viktigt att kyrkan inte minst i kristid erbjuder trygghet och är ett sammanhang som ger möjligheter till möten och samtal på olika sätt.

När du besöker en gudstjänst så kommer det framöver inte bli något kyrkkaffe och vid nattvarden doppar vi brödet i vinet och låter bli att dricka direkt ur kalken.

Under nuvarande omständigheter kan det hända att samlingar ställs in eller flyttas. Information om detta kommer i så fall att finnas i tidningarnas predikoturer. På hemsida och facebook sidan kommer ändringar ut.

Som kyrka vill vi finnas till i både goda och svåra tider. Vår strävan är därför att ha öppet kyrkor och bjuda in till gudstjänst så långt det är möjligt, utan att äventyra någons hälsa.

Vi har därför gått igenom olika rutiner, bland annat kring nattvardsfirande, för att i möjligaste mån minimera riskerna för smittspridning vid kyrkbesök.

Bengt-Åke Öhgren

vik kyrkoherde