Altare för jordens barn

Vår kärlek till barnen har skapat detta rum.
Ett rum som inte låter oss glömma barnens situation i världen.
Här hämtar vi kraft till vårt arbete för barnens rättigheter
och vid detta altare får vi be med och för jordens barn.

Har du frågor kring Altare för jordens barn och det som händer där?
Ring till församlingsexpeditionen 0152-346 40. Det går också bra att e-posta till församlingen på stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

 

Logotype Altare för jordens barn

Bakgrund
I Stallarholmens församling har barnen länge haft en central plats i arbete och bön. Barnen har funnits nära till hands i församlingens hjärta - det var så tanken om ett heligt rum där barnen fick en konkret plats dök upp. Denna tanke förvandlades till ett projekt och en idé. "Ett altare för jordens barn".
Vi har inte diskuterat bänkfärg eller belysningsteknik, vi har diskuterat visioner och idéer. Det är så vi hela tiden har arbetat för att aldrig tappa vad centum i vårt arbete varit. Det finns Jesu ord "Låt barnen komma till mig". Det här ska vara ett rum som säger välkommen hit och inte aja baja - till barn men också till vuxna. För tillsammans är vi en gemenskap med ett gementsamt centrum i Jesus. Detta vill vi också avspegla i rummet, där vi i mitten vill placera ett runt altare, som vi alla får samlas kring. Runt väggarna vill vi göra bänkar och runt rummet en bård av ramar där barnen får en plats att uttrycka sig.
För att göra detta kommer vi att vara tvungna att förändra en del i kyrkorummet. Denna yttre förändring är det som är det mest påtagliga, men det viktigaste för oss som arbetar med Altare för jordens barn är idén och drivkraften som ligger bakom. Jesus talade ofta om barnen, som är de som är närmast Gud. Att den som tar emot ett av Guds minsta, tar också emot Jesus. Tror vi att detta är sant, måste vi också handla efter det och ta emot barnen som vi skulle ta emot Jesus.
Lena och Ylva Rundberg

Så ser det ut
Så såg det ut när projektet började. Då var Mariakoret fyllt av gamla ting, som nu flyttats till nya platser i kyrkan. Dopfunten, som är kyrkans äldsta inventarium, har flyttats till högkoret, där den numera används vid dop i kyrkan.
Ovanför altaret hänger en ljuskrona i mässing från 1700-talet, som är det enda av den gamla inredningen som finns kvar i rummet. Den fick vara kvar dels för att den var vacker, dels för att visa på kontinuitet.
Runt rummet finns en bildfris med foton av barn från hela jorden. Ingen som kommer in i rummet kan undgå att se att detta är ett rum för barn. Frisen består av 48 ramar och alla bilder går att byta ut. Vår tanke är att denna fris skall spegla världen, så bilderna i frisen kommer att skifta med tiden. Ibland kommer det kanske att vara barns tankar om framtiden som finns i ramarna, en annan gång kanske barn som under året döpts i församlingen, vem vet?
Att tända ljus för någon eller något som står en nära är ett sätt att ge sin bön ett konkret uttryck. Ljusbäraren vid Altare för jordens barn är lite lägre än man är van vid, så även ganska små barn kan nå upp och tända sitt ljus. Ljusbäraren är tillverkad av smeden Ulf Haake i Mariefred.
Ovanför ljusbäraren hänger en modern ikon målad på en gammal presenning. Ikonen föreställer en klassisk bild av Maria med Jesusbarnet i knät. Runt omkring Jesus har barn av vår tid samlats. Konstnären Mats Hermansson skriver om bilden:
"Här blir Jesus ett med jordens barn, i ögonhöjd med dem".
När man går in i koret från högkoret har man på båda sidor Maria med barnet. Mittemot den nya ikonen finns nämligen en träskulptur med samma motiv från 1200-talet.

Invigningen – en festdag!
Den 17 oktober var det äntligen dags att inviga Altare för jordens barn. Dagen började med en underbar gudstjänst där barnkörerna sjöng av hjärtans lust och biskopen var på strålande humör. Toresunds kyrka var fylld till bredden, ungefär 400 var vi som firade denna gudstjänst. Mariakoret var fyllt av barn och vuxna och de nya fårskinnskuddarna visade sig vara bra till mycket mer att bara sitta på, som gosedjur t.ex ... Hela kyrkan var fylld av feststämning!
Dagen till ära hade vi även en del utländska gäster. Vi hade två unga vuxna från Egypten som var med i gudstjänsten. En av dem sjöng evangeliet om Jesus och barnen på arabiska. Med oss denna dag var också en kvinna som kommer från Sydafrika.
Efter gudstjänsten kunde den som ville fortsätta festen i det 200 kvadratmeter stora tältet som var uppsatt på gräsmattan nedanför kyrkan. Här serverades det korv, dricka, godis och rulltårta. Det var barnkalas för alla åldrar. Uppskattat av många även om det var lite kyligt. Vi fick medan vi avnjöt det ätbara lyssna till barnsånger och till barnkörernas vackra röster och en kort eftertanke av kyrkoherde Ola Orwinger.

Användning
Vi har skapat ett rum för att inte tillåta oss glömma barnen. I och med att vi invigt Altare för jordens barn har ett nytt liv börjat i Stallarholmens församling, ett liv vars puls kommer vara förbönen för jordens barn. Här samlas människor varje tisdag till förbön för jordens barn kl. 8.30 på morgonen. Det är en enkel förbönsgudstjänst som leds av olika församlingsbor. (Fr o m våren 2018  gör vi ett uppehåll och återkommer efter påsk i ny form.)
Vi hoppas att Altare för jordens barn också kommer föda många goda samtal om barn och deras situation i världen men också samtal om barnen utifrån den unika roll som de intar i kristen tro.
Genom att vi har skapat Altare för jordens barn har vi också tagit på oss ett ansvar att ännu tydligare tänka kring frågor som rör barn och att i vårt sätt att vara församling hela tiden ställa oss på barnens sida.
Vi vet inte riktigt i dag hur allt som rör Altare för jordens barn kommer se ut i framtiden, men det vi vet är att det finns oerhört mycket goda tankar och idéer om vad man kan göra. Både kring Altare för jordens barn och i arbetet med barn och ungdomsfrågor. Vi hoppas att många av dessa goda idéer kommer att förverkligas.

Altare för jordens barn
– en del av Toresunds kyrka, en del av världen

Foto: Sven G Nilsson