Ko-kalvprojektet i Tanzania

ett av Svenska kyrkans internationella arbetes projekt

Låt en ko förändra någons liv - p89

Idén är enkel men resultatet är fantastiskt! Utsatta familjer, individer eller grupper får utbildning i jordbruksteknik, modern djurhållning och produktion av mejeriprodukter. Sedan får de en dräktig kviga.

Mjölken från kon ger familjerna inkomster som förändrar deras liv. Kons gödsel gör att det växer bättre på deras jordplättar. Familjen ger senare tillbaka två kalvar till projektet. De kan i sin tur lämnas vidare till nästa familj.

Det innebär en hel del arbete att ha en ko. De mest utsatta familjerna får därför istället möjlighet att låna en get. De är mer lättskötta än kor och får killingar två gånger om året.

Ko- och kalvprojektet finns i fler än 200 byar och många tusen kor har delats ut. Omkring 800 personer får utbildning varje år.

Bild: Magnus Aronson/IKON

Insamlade medel i Spånga-Kista församling går till Ko-kalvprojektet

Kyrkorådet tog under försommaren 2017 ett beslut att alla insamlade medel i verksamheterna i fortsättningen skulle gå till Ko-kalvprojektet i Tanzania - P89.

Under hösten har vi informerat och berättat om den här till synes enkla, men otroligt effektiva metoden av hjälp till självhjälp och gensvaret har varit fantastiskt.

Perioden augusti till december har det kommit in 127 091 kronor. Av dem är 18 323 kronor insamlade i barnverksamheten. Det betyder att 22 familjer fått en dräktig ko och en tryggad inkomst.

Eftersom en KO = FRAMTID, så betyder det att vi tillsammans skapar en framtid för ännu fler.

Byn Lugella i Kahama-distriktet. Kossan har gett familjen ett startkapital som annars hade varit omöjligt att erövra när nöden är vardag. Nu går barnen i skolan, nu har de mat varje dag. Framför allt har familjens hälsa förbättrats. Mamman berättar att barnen kommer springandes med sin kopp med mjölk medan hon ännu mjölkar. Själv dricker hon en halv liter mjölk morgon och kväll. Bild: Magnus Aronson/IKON

Vill du också vara delaktig och bidra till ko-kalvprojektet. Du kan swisha in ditt bidrag till swishnummer 123 467 39 68 skriv "Ko-kalv" i meddelandefältet.

Läs mer om Ko- och kalvprojektet i Tanzania - P89 på Svenska kyrkans internationella arbetes sidor och titta på fler fina bilder.

Lunds stifts praktikanter i Tanzania har en blogg där Katarina Lundberg skrivit ett inlägg den 7 november 2017 från Lushoto - "På insidan av Ko-effekten".

Ko och kalv sydda av husmor Lena Pettersson Bild: Lena Mårtenson Tingstam